Политици приемат всякакви коалиции след изборите

„Класа“

За България ще бъде ключово да има правителство след националните избори и БСП ще води разговори, дай Боже, като първа политическа сила за съставяне на кабинет. Това заяви вчера лидерът на софийската организация на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Румен Овчаров пред bTV. “Ще има преговори включително с ГЕРБ, с ДПС, с НДСВ, както и с други партии“, допълни Овчаров.
Той каза, че няма нищо против да разговаря и с Иван Костов, ако лидерът на ДСБ малко се поотърси от самовлюбеността си и от манията си да говори като истина от последна инстанция.
„Важното е да се подчертае, че България няма право на експерименти с властта, с импровизация и с хора, които не знаят как да управляват държавата още повече с експерименти с безвластие“, допълни Овчаров.
Според него, ако страната остане в едно тримесечно безвластие и неспособност да се състави ново правителство, хората ще имат доказателство, че политическата класа не е узряла за равнищата на европейските или на които и да било други държави.
„Никой няма да иска да се повторят изборите след 3 месеца. Страната трябва да има правителство“, заяви и лидерът на ДПС Ахмед Доган в интервю пред в. „Труд“. Той обясни, че е твърде рано да се правят схеми за бъдещото управление. Според него е абсолютно сигурно, че ще бъде намерен вариант за изход от кризата, ако българската политика изпадне в такава.
„Дали ще бъде програмен кабинет, дали кризисен – имаме формула в нашата история в последните 20 години. Може да бъде кабинет за 1 година, за 6 месеца за 2 години. Това са виртуални схеми, за които не се ангажирам да говоря конкретно“, обясни той. Според Доган политическите сили не могат да допуснат два пъти в такъв кратък срок да мобилизират потенциала си.
„Аз съм убеден, че ще имаме самостоятелно мнозинство”, заяви вчера пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той допълни, че това е важно, за да може след това да бъдат поканени други партньори, които обаче да нямат възможност да се налагат във вземането на решения в управлението. Според него гражданите осъзнават, че всяка коалиция означава капан и те трябва да бъдат избягвани.
“За всички е ясно, че Сергей Станишев и Азер Меликов допуснаха груба грешка, която показа истинската им същност. Президентът, който е техен настойник, се опита да ги защити“, заяви Борисов по повод на кампанията, в която той е свързван с Иван Костов. Той нарече Станишев и Меликов „нещастници” за това, че са регистрирали сайт за кампания срещу ГЕРБ. Кметът обясни, че сайтът е регистриран на името на Азер Меликов, който е назначен за шеф на Института по информационно обслужване, в който ще влизат и данните от изборите. „Към тази кампания се е включил и Ахмед Доган“, категоричен беше Борисов.

Станете почитател на Класа