Управляващите назначиха нови шефове в ключови комисии

Народното събрание одобри номинациите на управляващите за назначение на ключови постове в държавни комисии и контролни органи. По време на вчерашното заседание лидерът на РЗС Яне Янев се обяви против, като подчерта, че не бива парламентът да поставя под диктат политически протежета в тези институции. Въпреки възражението и на останалите членове на опозицията, новите назначения бяха одобрени с гласовете на мнозинството.
Така Комисията по финансов надзор (КФН) се поема от Петър Чобанов. Досега той беше изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и член на екипа на президента Първанов от 2004 година. От 2000 до 2005 г. той е главен експерт анализи в народната банка.
Негови зам.-председатели ще са досегашният Ралица Агайн (бивш депутат от НДСВ), Емил Атанасов и Нено Ненов. За членове на КФН бяха одобрени Кирил Желев, сегашен зам.-министър на финансите, Недим Генчев- младши и Марияна Костадинова, депутат от НДСВ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще продължи да се ръководи от досегашния си шеф Петко Николов. За негови заместници бяха одобрени сегашният говорител на Централната избирателна комисия Александър Александров (БСП) и Реджеп Мустафа (ДПС). Националният осигурителен институт (НОИ) вече ще се управлява от Сотир Ушев. По образование той е специалист по транспорт и международни отношения. От 22 декември 2003 г. е изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Негов подуправител ще бъде Весела Караиванова. За член на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация парламентът одобри Надя Кочева, депутат от БСП. В Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) също има назначения – Вяра Минчева, Радослав Илиевски, депутат от БСП, и Свилен Панов са новите й членове.

Станете почитател на Класа