Янев подреди Топ 10 на кметове феодали

Райко Байчев

Списък от Топ 10 на кметове феодали, замесени в корупция, обяви вчера лидерът на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев. Той каза, че списъкът включва общо 50-ина души и ще бъде представен в Брюксел от водача в евролистата на РЗС Димитър Абаджиев.
Янев е подредил кметовете в следния ред. Първи е Георги Иванов – Хасково, втори - Румен Рашев - Велико Търново, следват ги: Ахмед Башев -Гърмен, Петко Арнаудов - Царево, Милчо Доцов - Берковица, Кирил Йорданов - Варна, Людмил Веселинов - Попово, Стефан Дамянов - Казанлък, Гюнер Сербест – Стамболово, и Златко Живков – Монтана.
Списъкът е правен на основата на сигнали, постъпили в приемните на РЗС от инициативни комитети, граждани, както и декларации, становища и др., обясни Янев. „Кметът на Хасково Георги Иванов е нанесъл щети на общината за десетки милиона лева. Отстъпил е парцел на сина си и незаконно е дал право на строеж на бившия си партньор Манол Делчев от Първомай“, поясни лидерът на РЗС. Той допълни, че има и данни за съвместни злоупотреби на Иванов с Райна Йовчева, председател на Общинския съвет. 117 са сигналите срещу кмета Румен Рашев, както и сигнали срещу 14 служители от администрацията в общината и общинските фирми, добави Янев.
Според лидера на РЗС кметът на Гърмен Ахмед Башев е злоупотребявал със служебно положение и е използвал религията за икономическа изгода. Относно кмета на Царево Петко Арнаудов Янев твърди, че има данни за съставени 12 акта за злоупотреби със заменки, свързани с „Натура 2000“.
„Нека институциите проверят, не се притеснявам“, каза пред „Класа“ Ахмед Башев, кмет на Гърмен.
„Изобщо не искам да коментирам Яне Янев. Не трябва и медиите да си губят времето с него. Обвиненията му ще останат безрезултатни“, каза пред „Класа“ кметът на Велико Търново Румен Рашев. Кметът на Варна Кирил Йорданов прати съобщение, в което казва, че този списък е част от предизборната кампания на Янев. Преди седмица той се закани да даде на прокуратурата лидера на РЗС, ако обвиненията му се окажат безпочвени. Градоначалникът на Попово Людмил Веселинов също обяви, че ще съди Янев за клевета и уронване на престиж.

Станете почитател на Класа