×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 284

Връщаме турски бизнесмен, който се укрива от Ердоган

Връщаме турски бизнесмен, който се укрива от Ердоган
  • Автор: 
  • Дата:  
    10.08.2016
  • Сподели:

Беглецът Абдуллах Буюк няма да получи политическо убежище в България, властите са отхвърлили искането му, постановили са екстрадицията му и връщането му в Турция е в процес на подготовка.

Това съобщава министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от в.“Хюрриет“.

Бизнесменът Буюк е заподозрян в Турция във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат от 15 юли т.г.

Българската прокуратура и правосъдният министър Екатерина Захариева преди дни твърдяха, че след 28 юни не е имало отправено искане от Турция за екстрадиция на нейни граждани. Чавушоглу обаче в края на юли бе заявил, че у нас ще бъде изпратена делегация, която да изиска въпросната процедура.

Буюк е пристигнал у нас през септември м.г., а през февруари е поискал политическо убежище. В публикация от 27 март т.г. в проправителствения всекидневник „Сабах“ се подчертава, че Турция е изпуснала Буюк от ръцете си заради неадекватно съдебно решение, а България отказва да го върне.

През август м.г. заподозреният във връзки с движението на Проповедника Фетхуллах Гюлен е бил задържан по време на сбирка с още 17 бизнесмени в офис на фирма в Истанбул. „След бързо съдопроизводство той е пуснат на свобода и малко по-късно успява да влезе в България. Турските съдилища дават възможност на много от членовете на организацията FETO на Гюлен да напуснат страната.

 

През февруари т.г. адвокатът Димитър Марковски се ангажира с процедурата по искане на политическо убежище за Абдуллах Буюк. Тогава той бе задържан и случаят му бе разгледан в Софийския градски съд, съдията Величка Цанова отхвърли искането за екстрадирането му. Сега Турция има правото да обжалва това решение. Но е ясно, че българите лесно няма да ни предадат Абдуллах Буюк“, посочва се в статията.

 

В.“Заман“ от 12 май т. г. проследява историята с бягството на Буюк. „Членът на терористичната групировка FЕТО и инициатор на благотворителни прояви за набиране на средства за Паралелната държава Абдуллах Буюк успя да избяга от страната, след като съдът го остави на свобода под гаранция и му отне паспорта. Под страх, че ще бъде затворен, той е пресякъл българо-турската граница при Капъ куле с пътнически автобус. Заловен е в България заради невалиден паспорт и е в ареста. Към онзи момент турският съд издава решение за задържането му под стража с обвинение в тероризъм, а Министерството на правосъдието в Анкара уведомява българските власти и настоява за незабавното му депортиране. На делото в София присъстват много адвокати от Турция, които твърдят, че заповедта за ареста на Буюк там е политическо решение, той самият е пристигнал в България поради политически съображения и ако бъде депортиран обратно, ще се окаже жертва. Така Софийският градски съд постановява отказ за предаването му на Турция и го оставя на свобода. Буюк е поискал да му бъде издаден документ за престой в България“, се посочва в „Заман“

Станете почитател на Класа