Стартира подготовката на проекта за междусистемна газова връзка България - Сърбия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Петар Шкундрич ще подпишат утре, 5 март 2010 г., в Брюксел съвместно заявление, с което стартира подготовката на проект за изграждане на интерконекторна газова връзка между двете държави, съобщават от пресцентъра на МИЕТ.
На церемонията по подписването ще присъстват еврокомисарят по енерегетиката Гюнтер Йотингер, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички и генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович.
Документът предвижда да бъде създадена работна група между Булгартрансгаз и Сърбиягаз, при участието и на представители на Европейската комисия и на Секретариата на Енергийната общност, която ще работи по подготовката на проекта. Интерконекторната газова връзка България–Сърбия е първата стъпка за свързване на газовите системи на Черноморския регион с европейския енергиен пазар. Тя е част от българската стратегия за свързването на енергийната ни система със съседните страни.
Това е първата подобна връзка между газовите системи на България и Сърбия. Тя ще съдейства за повишаване сигурността на газовите доставки както в двете държави, така и в региона като цяло. Инвестицията за 180-километровата връзка с капацитет 2 млрд. куб. м годишно се изчислява на 100-120 млн. евро. Предвижда се съоръжението да заработи през 2013 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа