Потребители искат специални етикети за опасни храни

Производителите на храни в България да изписват върху етикетите съдържанието на мазнини, наситени мазнини, сол и захар на „принципа на светофара”. За това призова вчера асоциация „Активни потребители“, цитирана от агенция „Фокус“. Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото – в червено. Във Великобритания това етикетиране вече е въведено и помага на потребителите да се ориентират по-добре с какво се хранят.
Причината за това искане е, че според доклад на Потребителския интернационал наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в световна епидемия. Подрастващите масово предпочитат нездравословните храни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2005 г. 1,6 млрд. възрастни по света са били с наднормено тегло. Очаква се през 2015 г. техният брой да нарасне до 2,3 млрд. За същото време броят на затлъстелите възрастни ще нарасне от 400 млн. до 700 млн. души.
Противно на общоприетото схващане, че тези проблеми засягат само развитите държави, в момента с най-бързи темпове се увеличава процентът на хора с наднормено тегло и затлъстяване в страни с нисък или среден стандарт.
По данни на Министерството на здравеопазването 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръхтегло, а 20% от тях са със затлъстяване. Средно 20% от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, а 1/4 от тях са със затлъстяване.

Станете почитател на Класа