66% от децата нямат никакви ограничения в интернет

Близо 66% от младежите нямат никакъв контрол върху използването на виртуалното пространство, обяви изпълнителният директор на „Майкрософт“ България Огнян Киряков. Той се позовава се на проучване, проведено сред 14 хил. ученици в 12 страни.
Над половината от запитаните смятат за напълно безопасно да споделят лична информация в интернет. Всеки 8-и тийнейджър например съобщава домашния си адрес в блоговете или сайтовете за социални мрежи, без да се замисля.
По този повод Националният център за безопасен интернет у нас стартира кампания с мотото „Мисли, преди да ка4и6“. Все повече зачестяват случаите на педофили, използващи социалните мрежи, търсейки неподозиращи невръстни жертви. В кампанията се включиха седем от най-големите сайтове за запознанства в България, които ще установят контрол за превенция на децата и младежите. Отговорността е на всички, включително и на родителите, които трябва да знаят, че свободният достъп до интернет може да бъде също толкова опасен, колкото и реалният живот, уточни Киряков.

Станете почитател на Класа