ДПС може да призове към вето на Закона за ГМО

Народните представители на Движението за права и свободи са направили предложения за отпадането на някои текстове, които противоречат на тезата – „България и българската земя – чиста от ГМО”. ДПС ще призове държавният глава Георги Първанов да наложи вето върху Закона за генно-модифицираните организми, ако бъде приет в този му вид, предаде репортер на БГНЕС.
„Застъпваме консервативния подход”, категоричен бе заместник-председателят на партията и депутат в 41-то НС Лютви Местан. Позицията на Движението за права и свободи е насочена срещу либерализацията на ГМО у нас, макар да подкрепят провеждането на научни изследвания. „Ние сме за биологичното земеделие, за екоземеделие”, уточни бившият еко-министър и настоящ депутат на ДПС Джевдет Чакъров. От партията на Ахмед Доган призовават ГЕРБ и останалите политически сили да се обединят около обща национална позиция по отношение на закона. „Ако до днес Движението за прави свободи беше синоним на права и свободи и сме търсили идентичност в тези две думи, то добавете още един синоним – на екостратегия за развитие на България”, коментира заместник-председателят на политическата сила Лютви Местан. Той счита, че България е една от малкото страни-членки на ЕС, които имат от Бога дадени ресурси и това ни позволява от догонващи да бъдем водещи. По неофициални данни почти 70% от българската земя отговаря на критериите за биологично земеделие, докато в много страни чистата земя е едва 5%. От ДПС са на мнение, че България трябва да докаже, че не е оказвана държавна помощ в случаите със заменки на земи. Джевдет Чакъров призова прокуратурата да се произнесе по казуса и бе категоричен, че ДПС не разпъва политически чадър над никого. „Скоро новите управляващи следва да дадат отговори за собствените си успехи и неуспехи. Скоро тези истини ще лъснат”, смята Лютви Местан.
Партията на Доган изложи своята позиция и по отношение на Закона за електронните съобщения. Според Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС, директният отказ от интерфейс, може да се окаже само привиден.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа