Станишев: Днес хората имат нужда от повече идеализъм и вяра

Днес хората имат нужда от малко повече идеализъм, малко повече вяра. Ето защо вашето творчество е важно, както за представянето на българската литература в чужбина, така и за всеки зрител и читател от гледна точка на духа на времето, каза лидерът на БСП Сергей Станишев при срещата си с тримата творци, носители на Международната литературна награда „Никола Вапцаров”, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Мануел Муньос Идалго е автор на пиеса за Вапцаров, която ще бъде поставена в Бостън и Швеция; през 2007г., Бранко Ристич прави първия превод на поезията на Вапцаров от български на сръбски език; Максим Замшев прави своя интерпретация на творчеството на българския поет с превода си на руски език. След 20 години забвение наградата на името на Никола Вапцаров е възстановена”, отбеляза Станишев. Той изтъкна, че БСП участва активно в честването на 100-годишнината от рождението на българския поет. „Вапцаров е може би един от най- самобитните български поети за 30-те и 40-те години. В своето творчество много ярко символизира борбеността на времето. Той трудно може да бъде разделен от своите убеждения. Вапцаров е поет с ясна гражданска позиция, поет антифашист и именно затова жертва своя живот, подчерта Станишев.
Тримата творци, които са гости на Съюза на българските писатели, разказаха за първата си среща с творчеството на Никола Вапцаров и за интереса си към българската литература. „Вапцаров е нашият Гарсия Лорка”, коментира Мануел Муньос Идалго. „Гордея се с това, че направих превод, както на Вапцаров, така и на Христо Ботев”, добави Максим Замшев. Бранко Ристич приветства инициативата, започната от правителството на Сергей Станишев, да бъде изграден български културен център в Белград.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа