Над 175 хиляди боледуват от новия грип

Болните от свински грип вече са над 175 хиляди, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Всички училища са в грипна ваканция до края на седмицата. Изпълнителната агенция по лекарствата ще проверява как се продават антивирусните препарати в аптеките. „Тамифлу“ и „Реленца“ трябва да бъдат отпускани само срещу рецепта. При констатиране на нарушения инспекторите ще налагат санкции от 1000 до 3000 лева. От здравното министерство обясняват, че прибягването до самолечение и пиенето на антивирусните препарати без нужда може да създаде резистентност на вируса към тях. Дарик радио съобщи вчера следобед, че двата препарата са свършили в столичните аптеки.

Нови жертви

Новият щам взе нови две жертви. 15-годишно момче от Каварна и мъж на 52 г. от Петрич починаха от новия щам. Директорът на дирекция "Надзор над заразните болести" в РИОКОЗ - Варна д-р Светла Станева съобщи, че 15-годишният Николай Шишков е бил приет в болница "Св. Марина" във Варна на 26 октомври с диагноза А /H1N1/. Ученикът е бил болен от 16 октомври, като първоначално се е лекувал вкъщи. Той е бил приет в много тежко състояние в интензивното отделение по детски болести. Лекарите са успели да овладеят белодробната недостатъчност, но са настъпили сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб. „Двустранна бронхопневмония, съчетана с тежък сепсис, респираторен дистрес и органна недостатъчност са причина за смъртта на момчето от Каварна“, каза вчера доц. Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Св. Марина“, цитиран от БТА. 28-годишна жена от Русе също е починала от остра двустранна пневмония. Тя е постъпила в русенската болница в петък с тежки увреждания на дихателните пътища. Лекарите имат съмнения, че пациентката е заразена с новия грип. Съмнения за вируса има и при 33-годишна жена от шуменското село Радко Димитриево, която е починала в шуменската болница. Резултатите от изследванията при нея все още се чакат.

Две вълни на вируса

„По прогнози на Световната здравна организация пандемията на новия грипен вирус ще продължи около две години, след което той ще се появява по-слабо“, заяви вчера пред БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН. Според него през първата година е възможно да има до две вълни на вируса.

Станете почитател на Класа