Делото срещу варненската съдийка продължава през декември

Делото срещу бившия председател на Административен съд – Варна Анелия Цветкова ще продължи през декември, предаде репортер на БГНЕС.
Заседанието ще продължи на 7 декември в Софийски градски съд с разпит на пет свидетели. Съдия Алексей Трифонов определи на тази дата да се проведат две съдебни заседания - от 9,30 часа и от 13,30 часа.
Анелия Цветкова е обвинена в искане и получаване на подкуп. Днес бяха призовани повече от пет свидетели, но показания даде свидетелката Полина Кавръкова. Кавръкова съобщи, че е управител на счетоводна къща във Варна. Свидетелката разказа, че е обслужвала фирмата на Атанас Атанасов - „Атанасов инвест” ООД, която била на името на съпругата му Теодора. Фирмата имала за решаване дело за имот на стойност над 1 милион лева и Атанасов поискал от нея съвет кой адвокат да бъде нает. Свидетелката препоръчала адвокат Георги Стефанов, който по думите й бързо и акуратно решавал поверените му дела. Атанасов и Стефанов не са се срещали лично, а са поддържали връзка посредством свидетелката. Адвокатът поискал хонорар в размер на 70 000 лева, като по шофьора на Атанасов Полина Кавръкова получила и предала част от сумата – 30 хиляди лева. След като се запознал с материалите по делото Стефанов поискал допълнителен хонорар от 10 000 лева, защото според него фирмата имала и други дела в административния съд във Варна, разказа свидетелката. С думите „забрави” свидетелката отказала дори да споменава за новото искане пред Атанас Атанасов. Свидетелката си спомни, че Атанасов искал неговият адвокат да направи всичко възможно делото да бъде гледано преди съдебната ваканция. В крайна сметка административното дело било прекратено по молба на Атанасов, който си получил парите по спорния имот от държавата. Атанасов поискал възстановяване на платената част от хонорара, но това не се случило, разказа още свидетелката. На 17 юли 2008 година Полина Кавръкова получила позвъняване от Георги Стефанов, който я помолил да се яви в сградата на РДВР – Варна, като Стефанов бил в паника. До края на деня Кавръкова била задържана в сградата на полицията, като служители на ДАНС не я допускали дори до тоалетна, спомни си още свидетелката.
БГНЕС припомня, че при специализирана операция на служители на ДАНС и Софийска градска прокуратура на 17 юли 2008, с 10 000 лв. в чантата, във варненския ресторант „Лавера” беше задържана Анелия Цветкова, председател на Административния съд във Варна. Парите са били дадени на Цветкова от бившия й любовник бизнесменът Стефан Стефанов. По информация на прокуратурата в дома й са били открити още 150 000 лв. и около 400 грама злато. Още същия ден срещу Цветкова бяха повдигнати обвинения за корупция. Три дни по-късно съдийката беше освободена от следствения арест в София срещу гаранция от 20 000 лв. След излизането си на свобода тя подаде оставка като председател на Административен съд - Варна. Преди да оглави новосъздаденото съдилище в морската столица Цветкова е била шеф на административното отделение на Окръжния съд.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа