Николай Василев предлага правителство в сянка

НДСВ ще направи правителство в сянка, ако бъда избран за председател на партията, заяви Николай Василев на пресконференция днес във Варна, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.
Бившият министър на държавната администрация и административната реформа е единият от четиримата кандидати за лидерското място в НДСВ наред с Биляна Раева, Илия Лингорски и Христина Христова. Новият председател на движението ще бъде избран на Петия извънреден конгрес на жълтата партия, който ще се проведе на 28 ноември в София.
Правителството в сянка ще интелигентен коректив на кабинета на ГЕРБ. То ще се състои от 17 министерства в сянка и ще заседава в различни райони на страната, като ще се произнася и по местни въпроси, каза Василев. Според него реализацията на подобна идея ще акумулира и ще запази интелектуалния потенциал на жълтата партия.
Николай Василев каза още, че в програмата му е предвидено и създаването на различни организации в НДСВ – на бизнеса, на хората с увреждания, на българите в чужбина, както и Национален корпус на доброволците към НДСВ. Предвижда се още да бъдат сформирани регионални съвети в цялата страна. НДСВ е мотивирано да осъществи подобно начинание, защото според Василев това е партията с най-голям управленски опит и силен кадрови потенциал. Бившият министърът коментира, че не желае НДСВ да бъде “центристка” или “балансираща” партия, а дясноцентристка партия, тъй като политиката й винаги е била такава. Според него естествените партньори на партията биха били ГЕРБ и Синята коалиция. В международен план, НДСВ ще остане част от групата на либералите в Европейския парламент.
Виждам голяма вероятност да спечеля това състезание. В никакъв случай няма да считам за личен проблем ако загубя, коментира Николай Василев. Той посочи, че кандидатирането му за лидерското място е естествена стъпка, след като е един от създателите на партията и основен автор на повечето предизборни и управленски платформи на НДСВ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа