"Атомстройекспорт" изпълнява ангажиментите си за строежа на АЕЦ "Белене"

"Атомстройекспорт" ще продължи да изпълнява своите договорни ангажименти по проекта за строителството на АЕЦ "Белене", се казва в съобщение на компанията, цитирано от БГНЕС.
"Реализацията на проекта се осъществява в съответствие със съгласувания работен график и утвърдените обеми. Промените във финансовата структура на проекта към днешна дата не са довели до преразглеждането от компанията на нейните ангажименти по договора. В момента продължава изграждането на АЕЦ "Белене" - инсталират се временни очистителни съоръжения с производителност 400 куб.м./дневно, извършва се проучвателна дейност /инженерно-геоложка, топографска/. Завършен е демонтажа на железобетонните и метални конструкции, подготвена е основата на площадката за започване на строителството на първи блок. В началото на 2009 г. "Атомстройекспорт" пусна в експлоатация бетонен завод с две поточни линии с капацитет от по 100 куб.м. бетон в час всяка. Заводът ще задоволява нуждите на АЕЦ "Белене" от бетон. На НЕК бяха връчени техническият проект, прогнозен анализ за сигурността и промеждутъчен отчет, обосноваващ сигурността", се посочва в съобщението на "Атомстройекспорт".
Говорителят на държавната корпорация "Росатом", в която влиза "Атомстройекспорт" Сергей Новиков заяви вчера за БГНЕС, че "очакваме предложенията на българското правителство относно участието в проекта". Той припомни думите на генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, който в началото на октомври съобщи за интереса на руските компании за участие в акционерния капитал на АЕЦ "Белене".

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа