България е пред епидемия от свински грип

Соня Стамболийска

България е пред епидемия от новия грипен вирус. Това заяви пред „Класа“ д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването. Той допълни, че все още не са достигнати епидемичните стойности, но заболеваемостта ще продължи да нараства. Кунчев обясни, че засега шест региона в страната са най-засегнати. Това са Ямбол, Шумен, Габрово, Плевен, Ловеч, Бургас. В тях има най-висока заболеваемост и в следващите седмици могат да достигнат епидемични стойности. Има увеличение на болните и в големите градове - София, Пловдив и Варна. „Трябва да се мисли за свинския грип като за сезонна грипна епидемия, защото те не се различават като характеристики, начин на протичане и като развитие“, добави Кунчев. Той припомни, че и до момента над 90% от случаите на новия грипен вирус протичат леко.
У нас вече е регистриран втори смъртен случай от вируса А(H1N1). 32-годишен мъж от Самоков е починал в понеделник в УМБАЛ „Св. Анна“ в София, съобщиха от МЗ. Той е имал симптоми на грип в течение на една седмица, преди да потърси медицинска помощ. Първият смъртен случай от новия грипен вирус у нас бе на 30-годишен наркозависим мъж, който почина на 30 септември в болница "Лозенец".
От вчера във всички училищата в Трявна е обявена грипна ваканция. Разпуснати са и учениците от Математическата гимназия в Ямбол, където е било установено при проверка, че от 800 ученици близо 247 са били видимо болни.


Извършват безплатни изследвания за наднормено тегло

Безплатни замервания на параметри, касаещи наднорменото тегло и костната плътност, ще бъдат извършвани в рамките на изложението „Алея на здравето“, което започна вчера в столицата и ще продължи до 1 ноември. То е организирано от фирма „Мирта Медикус“ и е под патронажа на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Управителят на „Мирта Медикус“ Марин Пенков заяви пред „Класа“, че според статистика 48% от хората в България са пушачи, а над 58% страдат от наднормено тегло.

Станете почитател на Класа