Оспорват конкурсите за висши служители на МВР

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене предложенията за промяна в Закона за МВР, предаде репортер на БГНЕС.
Народните представители от комисията приеха на второ четене 101 поправки на закона. Най- голяма дискусия е станала за предложението дали да отпадне конкурсното начало за най-висшите служители в МВР, обясни пред журналисти Йордан Бакалов от Синята коалиция. Той допълни, че предложенията на вътрешното министерство и на Министерски съвет е да не се провеждат конкурси за главен комисар, старши комисар и комисар.
Йордан Бакалов обясни, че мотив за отпадането на конкурсното начало от страна на мнозинството е забавянето на конкурсите. Народният представител от „Синята коалиция“ припомни, че от 90-години на миналия век се направи разделение на политическо и професионално ръководство, като политическото може да влияе на професионалното. Бакалов допълни, че депутатите от ГЕРБ са изразили и съмнение относно коректността на конкурсите. Никой не посяга на конкурсното начало, заяви след заседанието заместник-вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че законодателната промяна е, че към категория „А“ се добавя и категория „Б“. Това са най-високите постове в министерството, посочи Вучков. Той допълни, че става въпрос за 391 временни назначения към момента. Заместник-министърът посочи още, че подготовката за конкурсите и самото им провеждане отнема повече от 1 година. Освен това се изисква след неговото провеждане и специализиран конкурс на обучение. Народните представители от вътрешната комисия са отхвърлили днес и предложение на Иван Костов от „Синята коалиция“. Неговото предложение е било, относно правомощията на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
С промените, които се очаква да бъдат гласувани от Народното събрание в най-скоро време, се възстановява и поста „главен секретар“, както и ГДБОП. Промените предвиждат и създаването на общинска полиция.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа