Русия: Очакваме предложенията на БГ правителство за участие в АЕЦ "Белене"

Очакваме предложенията на българското правителство относно участието в проекта, заяви говорителят на държавната корпорация "Росатом" Сергей Новиков, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали Русия е готова да участва в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" на мястото на оттеглилия се германски енергиен концерн RWE.
Президентът на "Росатом" Сергей Кириенко заяви в началото на октомври за интереса на руските компании за участие в акционерния капитал на АЕЦ "Белене", припомни Новиков.
По-рано днес на пресконференция изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева заяви, че германската компанията RWЕ излиза от проекта АЕЦ "Белене" поради две причини- неподписването на договор с фирмата изпълнител и липсата на финансова структура на проекта. Предстои да бъде обявен конкурс за консултант, който ще продължи работата по търсене на финансови инвеститори към проекта, коментира развитието на АЕЦ "Белене" от тук нататък при липсата на ключов инвеститор зам. министърът на икономиката Мая Христова. Проектът "Белене" не е пред провал, но той ще бъде замразен, поне за година и половина, коментира тя данните от пристигналото днес писмо с отказа на ключовия инвеститор в "Белене".
БГНЕС припомня, че цената на АЕЦ "Белене" е почти 4 милиарда евро. АЕЦ беше проектирана през 80-те години, затова проектът беше замразен и се върнаха към него едва през 2005 г. България се договори с Русия, че тя ще й помогне да построи обекта, който ще превърне страната в голям износител на енергия на Балканите /проектната мощност на "Белене" - 2 ГВт/. Изпълнението на строителството беше поверено на "Атомстройекспорт", договорът беше подписан в началото на 2008 г., а през декември миналата година беше създаден и оператор на проекта, който ще финансира строителството и експлоатацията на АЕЦ. Това е Belene Power Company: 51% държи НЕК, 49% - RWE, която се отказа днес. Планът за пускането на АЕЦ - 2014 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа