Обама и Браун приветстваха решението за балотаж в Афганистан

Американският президент Барак Обама приветства съгласието на афганистанския държавен глава Хамид Карзай за провеждането на втори тур от изборите в Афганистан на 7 ноември като важен прецедент за демокрацията в страната, предаде АФП.
"Приветствам изявлението на президента Карзай днес, който прие проверката на резултатите на изборите от 20 август, извършена от Независимата избирателна комисия, и се съгласи да участва във втори тур от изборите", посочва Обама. "Това е важна стъпка към осигуряването на правдоподобен процес за афганистанския народ, който се отразява в правителство, което отговаря на техните искания", посочва Обама в писмено изявление. Британският премиер Гордън Браун също поздрави президента Карзай за неговото съгласие с балотаж на изборите.
"Президентът Карзай даде ясно да се разбере, че конституционният процес трябва да бъде следван и ако официалните резултати го изискват, да бъде организиран втори тур", посочи британският премиер след решението на Независимата избирателна комисия за провеждането на втори тур от президентските избори на 7 ноември. Съединените щати и останалите съюзници оказаха сериозен натиск върху Карзай да се съгласи на втори тур или да състави правителство на националното единствено, след като съмнения за големи измами опорочиха провеждането на първия тур от изборите на 20 август.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа