Българските пътни полицаи се запознаха с опита на холандските си колеги

Приключи двудневният семинар в рамките на проекта “Подобряване на регистъра на моторни превозни средства в Република България” по програма МАТРА – ФЛЕКС
Основната цел - укрепване капацитета на българската публична администрация в изпълнение на законодателството на ЕС в сферата на регистрацията на моторни превозни средства, съобщават от пресцентъра на МВР.
Обучителният семинар бе проведен в рамките на проекта “Подобряване на регистъра на моторни превозни средства в Република България” по програма МАТРА – ФЛЕКС. Във форума взеха участие директорите на “Пътна полиция” при СДВР и ОД на МВР в страната, както и представители на холандската агенция за регистрация на превозни средства RDW. Домакин на семинара бе Пловдив, а основната цел на проекта бе укрепване на капацитета на българската публична администрация в изпълнение на законодателството на ЕС в сферата на регистрацията на моторни превозни средства.
В рамките на два дни участниците се запознаха с холандския опит чрез г-н Ад ван де Лаар - специалист от холандската агенция за регистрация на превозни средства - RDW и г-н Вим Ейзинга, експерт от холандската полиция. Холандските специалисти представиха всички издавани в Холандия документи за регистрация и регистрационни табели, както и информация за издаваните документи за регистрация в държавите-членки на ЕС. Специално внимание бе обърнато на защитите на отделните документи, с цел недопускане регистрация на пътни превозни средства с фалшиви или подправени документи. Бяха изнесени презентации за структурата на холандската агенция за регистрация на превозни средства –RDW, за изискванията за издаване на типови и индивидуални одобрения на нови и употребявани превозни средства. Бе направен преглед на европейското законодателство за регистрация на превозни средства, както и на изискванията към превозните средства- нови или употребявани /внос от други държави/.
Участниците се запознаха с процеса по въвеждане на данни в холандската система за регистрация на пътни превозни средства и извършваните проверки в базите данни на другите европейски страни, чрез европейската информационна система за обмен на данни за МПС и свидетелства за управление – EUCARIS.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа