ДСБ: Досегашният модел на трудова заетост се срива

Порочният и неустойчив модел на трудова заетост на предишното управление се срива, особено в строителството, недвижимите имоти и финансовото посредничество. Това заяви Радан Кънев, един от новоизбраните членове на Националното ръководство на ДСБ, предаде репортер на БГНЕС.
Преди шест месеца от партията на Костов са констатирали структурните промени на пазара на труда, които, според тях, са дословно повторени от работодателските и синдикалните организации у нас напоследък и мълчаливо приети от днешните управляващи. Мнението е на Кънев, който се явява и председател на Вътрешната комисия на тъмносините за социална политика. По-лошото, според него, от загубата на работни места в трите сфери, е, че няма перспективи за тяхното възстановяване. От ДСБ споделят констатациите на управляващите, че програмите за квалификация и преквалификация досега не отговорят на пазара на труда и на нуждите на бизнеса. Те ще настояват за законодателни промени, които да регламентират по-голяма гъвкавост на трудовия пазар за бърза преквалификация (особено на работното място) за почасово и седмично заплащане. От ДСБ имат намерение да говорят с коалиционните си партньори от СДС и да поканят социалния министър Тотю Младенов на среща в парламента, тъй като смятат, че тези проблеми имат решения.
Възрастта за пенсиониране на жените трябва да се определи на основата на сериозен анализ, според Кънев. Необходимо е, казва той, да се насърчава участието на гражданите в пенсионната система, но да не се увеличава прагът на пенсиониране, отвъд жизнения цикъл.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа