Дейвид Огдън: Съвместните екипи между ДАНС, МВР и прокуратурата могат успешно да се преборят с организираната престъпност

Заместник-главният прокурор на САЩ Дейвид Огдън, който пряко отговаря за дейността на оперативните служби към Министерството на правосъдието – ФБР, Агенцията за борба с наркотиците, Бюрото по алкохола, цигарите и оръжието, както и службата за съдебна охрана и оперативно издирване US Marshal Service приветства лансираната от министър Цветанов идея за провеждане през 2010 г. в България на Регионална конференция по проблемите на организираната престъпност в Югоизточна Европа, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Делегацията, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, проведе вчера поредица от работни срещи с ръководни представители на Министерството на правосъдието на САЩ – директорите на дирекции "Организирана престъпност и рекет", "Отнемане на имущество и пране на пари", "Публична корупция", "Компютърни престъпления и интелектуална собственост", както и с Регионалния директор за Централна и Източна Европа от Службата за чуждестранно развитие, подпомагане и обучение на прокурори (OPDAT) към министерството. По време на срещите бяха обсъдени най-добрите практики при противодействието на различните видове престъпления, възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и специализирано обучение на български прокурори. Министър Цветанов представи предприетите мерки от страна на правителството за интегриране на взаимодействието между правоохранителните органи в България. От американска страна беше високо оценено подписаното на 8 септември тази година споразумение между МВР, ДАНС и прокуратурата за създаване на съвместни специализирани екипи по противодействие на организираната престъпност и корупцията. Подчертано бе, че това намерение е навременно решение, а също че България може да разчита на подкрепа в тази насока. По време на работните срещи стана ясно, че в края на октомври заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Коен (отговарящ за противодействие на финансирането на тероризма) ще посети България.
По-късно през деня делегацията проведе среща със заместник-главния прокурор на САЩ Дейвид Огдън, който даде много висока оценка на българското правителство, като изрично посочи, че е впечатлен от решимостта да се проведе трайна и целенасочена реформа на правоохранителната система. Оценката му е, че съвместните специализирани екипи между ДАНС, МВР и прокуратурата имат реална възможност да нанесат сериозни удари на организираната престъпност в страната. Той сподели, че проблемите с организираната престъпност и корупцията не са непознати за САЩ, , но е налице и трайно установена обществена нетърпимост към различните форми и проявления на тези явления, което подпомага значително работата на специализираните органи. В края на срещата гости и домакини изразиха увереност, че двустранните отношения ще бъдат още по-активни и ползотворни.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа