Иво Маринов: Нито договор, нито медицинска застраховка е имала групата българи, пътувала до Охрид

Нито договор, нито медицинска застраховка е имала групата българи, пътувала за злополучната екскурзия до Охрид по данни на икономическото министерство към момента. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ако потърпевшите от това нещастно пътуване знаеха своите права, щяха да изискват на първо място регистрацията на фирмата, предварителна информация за пътуването с начална, крайна дата и услуги, които им се предлагат, на каква цена и това е информация, която не трябва да ги въвежда в заблуждение, каза Маринов.
Наблюдаващият прокурор по случая е изискал от Държавната агенция по туризъм и от Комисията за защита на потребителите (КЗП) да посетят до дни офисите на фирмите, свързани с екскурзията до Охрид и да установят какви нарушения са констатирани.
От началото на годината до юли КЗП е извършила над 4000 проверки. От тях 559 са на туроператори – преки и косвени чрез хотелите. Има констатирани нарушения, каза Маринов, но посочи, че след като получи справката може да бъде по-конкретен.
Който е казал, че има работещи нелицензирани 800 фирми да предостави списъка, ще ги проверим, каза Иво Маринов.
По-рано икономическата комисия към парламента прие на първо четене Законопроект за изменение на Закона за туризма, внесен от Министерски съвет.
Концепция за изцяло нов Закон за туризма се разработва в момента, съобщи Маринов пред комисията Очакванията са до 6 месеца той да бъде внесен в Народното събрание.
Повишението на глобите от 30 000 лева на 50 000 лева най-вероятно ще залегне в него. Маринов коментира, че глобата не може да компенсира човешкия живот, въпросът е образоването на потребителите, които да изискват качество. По думите му – трезво трябва да се прецени какво трябва да се направи и това да влезе в Новия закон за туризма.
Следващата седмица ще се проведе среща с МВР и Министерството на транспорта за обсъждане на възможностите за контрол на автобусите, които напускат страната.
Маринов посочи, че сега действащият Закон за МВР не позволява създаването на туристическа полиция, но ако бъде създадена общинска полиция, тя би могла да бъде натоварена с функция по допълнителен контрол.

/Агенция "Фокус"/

Станете почитател на Класа