Агенцията по контрол на храните ще обедини ветеринарни и хуманни лекари

Няма да има Национална ветеринаро-медицинска служба (НВМС), заяви по време на среща с ветеринарите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на БГНЕС.
Ще има агенция по безопасност на храните, останалите дейности ще бъдат в дирекции на Министерството на земеделието и в Министерството на здравеопазването. Контролът на животните ще бъде в агенцията по безопасност на храните. Крайно време е да предложим качествен продукт, да има контрол от фермата до масата, допълни Найденов.
България е единствената държава в света без агенция по контрол на храните. Новата структура ще бъде над ведомствен, единен орган, който само ще контролира храните, допълни Найденов. Да предложим съвременен продукт на фермерите, да повишим мобилността, призова министърът. Излизаме на пазара на труда, на него няма да останат всички ветеринари, каза министърът. Министър Найденов благодари на своите бивши колеги (той самият е ветеринарен лекар) за това, че дълги години "за жълти стотинки стояхте на първа линия и не допуснахте в България да има заразни заболявания. В последните години след прехода държавата бе абдикирала от ветеринарната медицина", каза министърът. Когато е сключен рамковият договор за настоящата 2009 г. в бюджета на МЗХ не са били предвидени пари за заплащане на дейностите на ветеринарите. "Когато са подписали договора, те са знаели, че няма да го плащат", каза Найденов по повод предходното правителство. Мога да защитя тези пари, когато България продължи да е чиста, допълни Мирослав Найденов.
По време на срещата частните ветеринари се оплакаха, че техните общински колеги осъществяват нелоялна конкуренция. Те представиха и други проблеми от своята практика - от години се укрива, че има заразен артерит по конете. Така много коневъди губят по 3-4 хил. лева за заплождане, каза лекар от Софийско. Понеже болестта не е обявена, в страната няма ваксини. "Изнудват ни с нелегално внесени ваксини по 100 евро", каза д-р Константин Цветков. Ако се обяви наличието на тази болест, ще могат официално да се внесат медикаменти и коневъдите да не губят толкова пари, поясни лекарят.
Проверките по заведенията за обществено хранене показват наличието на храни с изтекъл срок на годност и наличието на продукти без документи, заяви д-р Йордан Войнов, генерален директор на НВМС. Контролът за храните на българина сега се осъществява от две служби – Регионалните инспекции за опазване на общественото здраве (РИОКОЗ), които следят хранителните магазини и Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), която наблюдава складовете на едно и храните от животински произход.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа