Николай Младенов: Законът за отбраната е укритие за корупционни практики

Аз се радвам, че хората оценяват откритостта, с която започва правителството. От това, което е правено през годините в МО се вижда едно неуважение към въоръжените сили в България и ми е леко неудобно от това, каза министърът на на отбраната Николай Младенов пред БНР. Хората, които работят там искат да работят спокойно и достойно, посочи Николай Младенов.
Аз съм попарен от това, което видях и чух за Министерство на отбраната. През 8-те години в които съм депутат винаги съм работил за авторитета на военните и аз разбирам неудобството на министъра, каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Но питам защо толкова се бързаше да се приеме закона за отбраната в края на мандата. Защо трябваше толкова набързо да бъде избрано новото ръководство на въоръжените сили. Вече вървеше предизборната кампания, когато с таран и набързо се избра и новото ръководство на войската, допълни Асен Агов. Законът подлежи на промяна, каза от своя страна Николай Младенов. Неговата нескопосност се вижда всекидневно - объркани са процедурите и една от първите ни работи ще бъде да работим по промените на този закон. Надявам се това да стане до края на годината, като се промени и правилникът за неговото прилагане. Защо се прие този закон, знаят депутатите, но той беше приет, когато имаше много малко депутати в залата. Този закон е лошо укритие за корупционни практики, посочи министърът. Това е изключително сложен закон за ключови моменти за националната сигурност и трябва по него да се работи и с много експерти. Когато се работеше закона, аз работех самосиндикално като противник на закона, се вмъкна Агов. Дори е загадъчно бързото му приемане, допълни депутатът. Законът въвежда правилна насока - да има интегрирано управление на министерство между цивилни и военни. Това е философията на закона, но е постигнато обратното - толкова е разширена администрацията, имаме 1400 бройки само в централната част, категоричен е Николай Младенов. Не се знае кой работи, кой контролира. Първото нещо, което направихме разделихме тези структури - да се знае кой управлява бюджета и кой го контролира. Още в началото, когато влязохме в мандат аз се срещнах с Главния прокурор, за да разбера къде има преписки в министерството и да окажем съдействие, посочи Младенов. Николай Цонев е разследван от прокуратурата за период от управлението на СДС /1999-2000г.-бел. Ред./ като за неговите дейности отговарял тогава зам. министърът Пламен Радонов. При смяната на Георги Ананиев като министър на отбраната като протеже на Христо Бисеров беше и сменен и Пламен Радонов като зам. министър, напомни Агов. А Пламен Радонов е този, който с Пламен Юруков осетяваха регистрацията на ръководството на СДС в съда, допълни той. Папките, които дадох на премиера в петък са само няколко от нещата, които проверяваме, посочи министър Младенов.
За сега няма реакция на държавния глава за състоянието на министерството на отбраната, но имах среща с неговия съветник по военните въпроси, съобщи Николай Младенов. Президентът Георги Първанов одобряваше всичко, което правеше бившият вече министър Цонев и сега се вижда вече резултатът, допълни го Асен Агов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа