За една седмица вносът на горива е намалял драстично, отчетоха от финансовото министерство

Откакто контролът в данъчните складовете за горива бе затегнат, вносът за една седмица на дизелово гориво от 1 014 088 е намалял на 175 226 литра.
Това каза на пресконференция министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Дянков припомни, че проверките за ДДС и акцизите на алкохола и горивата на Министерство на финансите, Агенция „Митници” и Национална агенция по приходите (НАП) текат от седмица насам и сравнителните резултати за същата седмица през миналия месец са готови.
Според министъра намаленият внос на дизелово гориво показва, че делът на сивия сектор е над 85%.
Подобна е ситуацията и при базовите масла, които са намалели над 60 пъти в сравнение със същия период през юли. За предпоследната седмица на миналия месец вносът на базови масла е бил над 2 милиона литра, докато за същия период този месец количеството е 34 390 литра. От тези данни пък следва, че 99% от пазара на базови масла в България е част от сивата икономика, заяви министъра на финансите.
„Това е само за една седмица, но това показва обема на сивата икономика и показва къде ние губим от акцизи”, каза той. По думите на Дянков така може да се определи и кои са фирмите или физическите лица, които излизат от дейността при затягането на контрола. Върху тях могат да се насочат по-конкретни проверки. От тази сутрин е направен анализ кои са тези субекти и са започнати проверки, оповести Дянков.
Според данните от събраните приходи от акцизи тази година употребата на алкохол е с 37% по-малко, посочи Дянков. Според него това е съмнителен резултат и затова от днес е започнала инспекция на най-големите производители в този бранш, за да бъдат установени нарушения, ако има такива.

/Агенция "Фокус"/

Станете почитател на Класа