Работодатели и синдикати приеха замразяване на заплатите за една година

Не е желание на работодателите да бъдат замразени заплатите, това е финансова рамка която беше обсъдена на тристранния съвет вчера. Беше предложено минималната работна заплата да бъде замразена за 4 години напред, но постигнахме съгласие те да бъдат замразени само за една година. И трите страни се обединихме това замразяване да бъде само за 2010 г., заяви Камен Колев /в центъра/, зам. председател на Българска стопанска камара по Нова телевизия.
Дори работодателите съзряха безумието на тази идея за замразяването на заплатите, добави Колев. Според него ще има спад на брутния вътрешен продукт с 4 млрд. лв за 2010 г., защото България ще произведе по-малко, а за 2009 г. с 3 млрд. лв. по-малко. При тези дефицити, пикът на безработицата ще дойде следващата година - до 11.7% . В следващия бюджет няма да има средства за повишаване на заплати, което е реалистично, заяви Колев. Случаят с пенсиите е, че те трябва да се повишава според златното швейцарско правило, но пенсиите ще бъдат замразени, заяви синдикалистът. Минималната работната заплата е под прага на бедността, допълни той. Според представителя на работодателите обаче не е важно да се вдигат доходите, защото сме най-бедни. Те са функция на производителността. Последните 6 години производителността е намаляла с 4-5 пункта. През тези години бизнесът е инвестирал над 30 % от БВП в производството. За да се подобрят условията на труд обаче, са необходими 4 млрд. лв и 10 млрд. лв. за покриване екологичните норми, тези пари не могат да се намерят наведнъж, заяви Колев. Почти половината от работещите в България се осигуряват между 240 - до 360 лв. Сивата икономика е навлязла силно, подчерта той. Според него данък общ доход е нараснал с 10 %, а приходите от корпоративния данък падат, т.е работодателите не бързат да намаляват заплатите.
Синдикатите предлагат мерки, които да разпределят удара на кризата: да се въведе още един праг при високите доходи - данък богатство. В момента дефицита е 550 млн. по осигуровките, подчерта Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“. Ако се сбъдне прогнозата в бюджетната рамка, замразяването на заплатите за една година е нормална мярка. Финансовата рамка е достатъчно песимистична, а ако тя не се случи ще има пари за заплати и пенсии, коментира Колев. Според него междуфирмената задлъжнялост е 100 млрд. лв , като просрочената е 60 млрд. Така се забавя изплащането на заплатите във фирмите, както и задълженията им към бюджета. Общата задлъжнялост в страната достига 160 млрд. лв.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа