Яне Янев: Има сигнали за корупция в ДАНС

Служител на ДАНС, който е бил уличен във финансови злоупотреби и е работил за чуждо разузнаване, е бил възстановен на служба след връщането на Цветлин Йовчев в ДАНС, заяви Рашко Заяков, бивш директор на Контраразузнаването, след като докладва случай на корупция в ДАНС пред председателя на Парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, предаде репортер на БГНЕС.
В момента хората, които са били разследвани за злоупотреби в ДАНС, се завръщат с желание за реванш, заяви Заяков. В момента в ДАНС, според него и колегата му Велин Хаджолов, бивш ръководител на ОСА в ДАНС, продължават да работят хора, зависими от икономически групировки и чужди разузнавания, които работят в ДАНС и не се прави нищо по случая. Корупцията оказва влияние върху работата на ДАНС и тя не работи напълни обороти, заяви Заяков. Зависимостите са чисто финансови и засягат служители на ръководно ниво в ДАНС, но за да бъдат изчистени те, трябва органите да си свършат работата, заяви Заяков и уточни, че оставката му е свързана с неразбирателство с новия ръководител на ДАНС. Яне Янев обяви, че е получил сигнали за корупция в ДАНС от двамата служители и утре ще се срещне със самия прдседател на ДАНС, за да уточни подробности. Янев каза, че ще докладва сигналите и на главния прокурор, но в момента той не заема страна между бившите и настоящи служители на ДАНС. Той ще информира за случая премиера и ще поиска на закрито заседание Парламентарната комисия за борба корупция двамата агенти от ДАНС да обяснят подробности. Според Янев, трябва да бъде уреден и въпросът с работното място на служители на ДАНС, напуснали агенцията, така че те да не бъдат оставени на улицата.
БГНЕС припомня, че Рашко Заяков съобщи първи специално за БГНЕС още на 20 август, че е подал рапорт за напускане. На другия ден стана ясно, че ръководителите на дирекция "Терор" Николай Златков и на дирекция "Миграция" Христо Христов към Главна дирекция "Контраразузнаване" на ДАНС са подали рапорт за напускане. Тогава Заяков коментира, че и Златков и Христов са офицери дори по-дълъг стаж от неговия (22 г. - бел. ред.). Според те са взели това решение в знак на солидарност с него и несъгласие с новото ръководство на ДАНС. Има такива моменти в живота, когато не си съгласен с ръководителя си да напуснеш, уточни Рашко Заяков. Когато не се приема определена ситуация, това е пътят, посочи той. Според него тяхното напускане ще създаде проблеми в тези възлови дирекции, защото той не вижда на този етап специалисти, които биха могли пълноценно да ги заместят. Ако новото ръководство има – би било добре, допълни Рашко Заяков. Както стана ясно днес напуска и Велин Хаджиолов
Правителството определи Цветлин Йовчев за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" на 5 август т.г. Йовчев пое поста от Петко Сертов, който броени дни преди това депозира оставката си пред министъра-председателя Бойко Борисов. Промяната е била съгласувана с президента Георги Първанов, както се разбра тогава. Държавният глава издаде указ за назначаването на Йовчев на 10 август. При посещението си в ДАНС същият ден Бойко Борисов и Цветлин Йовчев обявиха, че не се предвиждат други промени в ръководството на агенцията. Те обявиха, че председателят на ДАНС няма да има съветници и по този начин Алексей Петров Димитрина Захаринова напуснаха агенцията. За тях Хаджиолов каза днес, че като бившите съветници на Петко Сертов са изключителни професионалисти и те не са политически кабинет, а експертен. Петров и Захаринова са едни от авторите на междуинституционалния модел за екипност, който вече действа на различни нива. Успяха да изградят качествена връзка между институциите и организациите. Ние с Алексей Петров сме били конкуренти в спорта. Аз се гордея, че сме работили заедно с Алексей Петров още от създаването на ДАНС, допълни бивш вече ръководител на спецзвеното за оперативно тактически операции.
А на среща между ръководствата на ДАНС, МВР и Главна прокуратура на 20 август председателят на Агенцията Цветлин Йовчев посочи, че в момента текат консултации между Министерството на вътрешните работи и ДАНС за изясняване на правомощията между двете институции с цел избягване на дублирането на функциите на двете ведомства. В ДАНС трябва да останат отделите, които се занимават с контраразузнаването, борбата с международния тероризъм, предотвратяването на проникване на представители на терористични групи и на чужди разузнаватели у нас.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа