Двойно повече нарушения от работодателите

„Класа“

Два пъти се е увеличил броят на работодателите, които не изплащат заплати и обезщетения на работниците си и наемат хора без трудови договори. Сравнението е спрямо същия период на 2008 г. Това каза вчера пред БНР новият изпълнителен директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова, като се позова на данни от контролната дейност на ръководеното от нея ведомство през последните седем месеца на годината. За подобни проблеми информират и представители на синдикалните организации в предприятията.
Според Михайлова се наблюдава и друга тревожна тенденция – трудовите нарушения започват да се разпространяват и в такива сектори на икономическия ни живот като дървопреработването, машиностроенето и производството на хранителни продукти, за които доскоро те не бяха характерни.
Румяна Михайлова уточни, че започналите в началото на миналата седмица проверки на Главна инспекция по труда се провеждат едновременно в цялата страна. В помощ на инспекторите от ГИТ са и представители на други контролни органи – като Националната агенция по приходите и Изпълнителна дирекция „Автомобилна администрация”. Целта на тези проверки е да се осигури по-бързото и безпроблемно събиране на множество писмени доказателства, засягащи трудовите и осигурителните правоотношения и преустановяване на нарушенията. Михайлова припомни, че при подобни нарушения се налагат санкции на работодателите, които никак не са малки.
„Текстовете от трудовото законодателство предвиждат имуществена санкция. Глобите са в размер от 10 хил. до 15 хил. лв., като при повторно нарушение санкцията се удвоява”, припомни тя. Директорът на ГИТ заяви още, че преди да се потърси административно-наказателна отговорност за неизплатени заплати, се дава възможност на работодателите-длъжници в кратки срокове да отстранят констатираните нарушения и вредните последствия от тях.

Станете почитател на Класа