МЗХ: Започват проверки на областните и общинските земеделски служби

От днес започват проверки на областните и общинските земеделски служби по сключените от тях разпоредителни сделки със земи от Държавния поземлен фонд. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред журналисти след среща с областните служби на министерството в Шумен, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Проверките ще продължат до 15 октомври, като участие в тях ще вземат 5 работни групи от експерти на Главна дирекция „Земеделие” и областните дирекции „Земеделие” към МЗХ. Проверките ще са върху дейностите, свързани с директните плащания на площ, в т.ч. регистрацията на земеделските парцели в СИЗП, както и по поземлените отношения, в т.ч. работата с Държавния поземлен фонд.
Проверки ще бъдат правени и относно спазването на финансовата дисциплина и комплексното обслужване на земеделските производители, както и във връзка с осъществяването на взаимодействие и координация с другите регионални звена на МЗХ. Министър Найденов категорично заяви, че за случаите, когато има нарушения, ще се носи отговорност. Същевременно стартират и проверки за установяване на случаи, при които фермери са получавали субсидии за качествено мляко, без да отглеждат животни.
Проверките се извършват по сигнали на животновъдни асоциации. Там, където се установят злоупотреби, неправомерно получените субсидии ще станат изискуеми, подчерта министърът в Шумен днес. Става въпрос за около 2 милиона лева, които са изплатени на базата на притежание на млечни квоти, а не на реално предадено краве мляко и отглеждани животни. Министерство на земеделието и храните ще подпомогне схемите за покупко-продажба на млечни квоти, заяви още министър Найденов, като подчерта, че именно в този контекст основен приоритет пред неговия екип е доизграждането и успешното функциониране на идентификационната система за животновъдството, така че подпомагането на глава животно да стане реалност.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа