Иван Колев: Хората не излизат от къщите си, въпреки обявената евакуация край Атина

Хората не излизат от къщите си, въпреки че властите направиха опити да евакуират селата, които се намират североизточно от Атина на 40 километра. Това каза за Агенция „Фокус” Иван Колев - главен редактор на вестник “Контакти”, Атина, във връзка с обявеното извънредно положение заради бушуващия пожар в близост до гръцката столицата. „Преди малко възрастни хора бяха спасени от дима в дома си, който те не пожелаха да напуснат. Сега предават, че се засилва огъня. Вчера следобед е започнал пожарът, за който се предполага, че е следствие от умишлен палеж”, посочи Колев.
Според него проблемът идва от това, че снощи не е бил изгасен пожара. „Чак сутринта продължи потушаването на пожара. Проблем представляват и силните ветрове. Има изгорели къщи в Граматико, Варвара и Маратона. В момента фронтът на пожара достига до границата със село Маратона. Там няма много българи. Това са места, които са повече вилни зони, но това са от малкото места, където има зеленина около Атина”, обясни Колев. Той каза още, че загубите са огромни.
12 самолета, противопожарни автомобили, шест хеликоптера се борят с огнената стихия край Атина, но поради силните ветрове на моменти спират работа и не могат да се включат. „По телевизиите показват непрекъснато, как пожарът достига къщите. Всички телевизии показват само това”, посочи Колев.
„Проблемът е, че през нощта прекъснаха потушаването на пожара. Неорганизирано е. Досега няма изказване на човек от правителството, който по някакъв начин да успокои хората. Бездействието на правителството и силния вятър, както и липсата на организация допълнително обстановката”, категоричен бе главният редактор на българското издание в Атина в-к „Контакти”.


Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа