Въздухът в София силно замърсен, в Надежда и Павлово е най-опасно

Въздухът в София силно замърсен, в Надежда и Павлово е най-опасно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

Изключително замърсяване на въздуха в София бе отчетено днес. Нивата на фини прахови частици са завишени за пореден ден, но днес бележат доста по-високи стойности. 

 

Най-силно е замърсяването в кварталите Надежда, Хиподрума, Павлово и Младост. Според прогнозите в следващите два дни силното замърсяване ще продължи. Хората трябва да бъдат внимателни и отговорни в тези моменти.

От Столична община призовават гражданите да ограничат използването на личните си автомобили и при възможност да пътуват с градския транспорт. Апелира се при възможност използващи твърдо гориво за битово отопление да преминат към алтернативно отопление. Експертите горещо съветват ръководствата на детските и учебните заведения на територията на столицата да преустановят, по възможност, всякакви занимания на открито. От община започнаха извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици. 

 

Какво причинява замърсяването на човешкия организъм?

 

Прахът постъпва в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm - ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини частици.

 

Вредният ефект на замърсяването с прах е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция. 

Станете почитател на Класа