Десетки кандидати за заем - жертви на фалшиви кредитни посредници

Десетки кандидати за заем - жертви на фалшиви кредитни посредници
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.02.2021
  • Сподели:

Такси за стотици левове вместо обещания заем. Десетки потребители станаха жертви на фалшиви кредитни посредници след обещания за евтини заеми през обяви в интернет. Вместо изгоден кредит обаче потърпевшите оставали с празни ръце и то, след като били принуждавани да плащат различни суми за отпускането на парите. Как работи схемата и кои най-често са мишени на измамниците? Отговорите следват от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

 

Атрактивните заеми се предлагат през платформи с безплатни обяви или групи в социалните мрежи, става ясно от сигналите на потърпевшите. Сред потенциалните жертви на фалшивите кредитни посредници са текущи длъжници или хора, които са изпаднали в тежко финансово положение. За да ги получат обаче били принуждавани да плащат различни такси, застраховки или регистрация.

 

Множество натрупани дългове. И нужда от нови. За да запълнят старите. След многократни откази за финансиране заради лоша кредитна история - мъж и жена се натъкват на обяви с обещания за съдействие при отпускане на заем. Предпочитат да останат анонимни. Затова ще ги наричаме Стоян и Мая.

 

„Много бързи кредити се натрупаха, защото вземеш един, после пък втори, трети...и става една лавина", разказва Мая.

Бягство от лавината намира в сайт с финансови обяви, чрез който се свързва с мъж, който й обещава заем. Без значение от лошото й кредитно досие.

 

До реална среща с кредитния посредник не се стига. Разговорите се водят по телефона, а обещанието е, че парите ще се изплатят бързо. Мнимият финансов консултант бързо печели доверието на Мая. При какви условия ще се изплати заемът и колко трябва да плати накрая - не става ясно, тъй като договор въобще не се предлага.

 

„Казаха, че това е напълно нормален кредит, с напълно нормални вноски, с напълно нормални лихви - каквито са повечето потребителски кредити. Не е ставало въпрос за никакви конректни проценти, за никакви конкретни вноски и т.н.", споделя още Мая.

 

Бързо след обещанията, идват и условията. За да получи заема, Мая трябва да плати такса.

„Имаше някаква оценка на риска - 3,7 % от въпросната сума, която трябваше да изпратя. Трябваше да се изплащат пари за погасяване на осигуровки, с които бях закъсняла", обяснява жената.

Станете почитател на Класа