Акад. Богдан Петрунов: Няма да свалим скоро маските, а и не трябва

Акад. Богдан Петрунов: Няма да свалим скоро маските, а и не трябва
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.02.2021
  • Сподели:

Няма да свалим скоро маските, а и не трябва - в това е убеден акад. Богдан Петрунов, председател на Отделението за медицински науки към БАН. Според него предпазните средства и спазването на противоепидемичните мерки ще останат в сила още дълго време, независимо от резултата от имунизацията.

 

Същевременно акад. Петрунов не счита, че връщането на учениците в клас е грешка. Мисля, че това е правилно решение. Има проведени много големи проучвания на милиони семейства, които имат деца от 8 до 12 години и дори от 12 до 18 години. Данните показват, че тези, които са до 12 години, не крият опасност от разпространение на инфекцията в по-висока степен, но в тези от 12 до 18 години има малко по-голям риск за разпространение, но той е значително по-малък от този, който крият ресторантите, кафенетата, баровете, нощните заведения и моловете", коментира той.

 

Акад. Петрунов сподели мнение, че отварянето на фитнесите и търговските центрове е преждевременно и е трябвало да се изчака до началото на март, за да започнат работа заедно с ресторантите. Междувременно вирусът се развива все повече и вече са открити няколко негови разновидности, сред които и английския щам, който се разпространява и у нас.

 

Петрунов е категоричен - преболедувалите не бива да се успокояват, че няма как да се заразят повторно. Антителата, които са се получили и клетъчният имунитет, който се е създал по време на първото ви боледуване, не може 100-процентово да ви защити спрямо английския вариант, или спрямо бразилския, или спрямо южноафриканския. Има шанс да се заразите и втори път да се разболеете.

Станете почитател на Класа