Защо някои хора не заболяват от COVID-19

Защо някои хора не заболяват от COVID-19
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.02.2021
  • Сподели:

Някои хора може да не се разболеят от COVID-19, тъй като вече са боледували от друг коронавирус, наскоро са претърпели вирусна инфекция или имат локален имунитет, твърди д-р Сергей Вознесенски.

 

Според него, антителата са маркер, показващ, че тялото се е срещнало с причинителя на болестта. В същото време някои хора не са податливи на болести, например на ХИВ, съобщава РИА Новости.


"Има много повече хора с коронавирусна инфекция. За момента няма как да се направи заключение по каква причина са придобили имунитет - това все още е на етап научна дискусия", казва д-р Вознесенски.

 

Той отбеляза, че една от версиите е отложен епизод на заболяването, причинено от други коронавируси, тоест наличието на кръстосан имунитет. Според втория възможен вариант, преди срещата с коронавируса човекът вече е минал през някакъв вид вирусна инфекция, след което нивото му на интерферон се е повишило. Ако има много от тях, тогава податливостта към вирусни инфекции намалява.

 

Третата версия е свързана с възможното съществуване на локални елементи на имунитета, имунни комплекси, които предотвратяват проникването на вируса на нивото на лигавицата на дихателните пътища. Кой от механизмите работи е обект на научна дискусия, добавя експертът.

Станете почитател на Класа