Година след зверството...

Година след зверството...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.02.2021
  • Сподели:

Бях принуден от полицаите, които ме разпитваха, да давам показания. Бях бит от тях. Това заяви в съда Тодор Велиев-един от циганите, които през февруари миналата годна нападнаха и ограбиха 82-годишната баба Атанаска Минева от пловдивското село Белозем.

 


Той поясни още, че част от показанията, които дал миналата година в присъствието на адвокат и сам си признал за зверствата, не били негови.

 

Година след зверството: Циганите, инквизирали баба Атанаска в Белозем, втрещиха съда с показанията си  - 0

"Аз съм неграмотен циганин, не мога да чета. Не знаех за какво се подписвам. Насила ме накараха полицаите. Те ме биха много, 24 часа ме биха, чисто гол", заяви Велиев. Той разказа още, че го млатили 4-ма души с палка, заплашвали го, слагали му ток по тялото и му опирали пистолет в главата.

Адвокатът липсвал тогава, дошъл, след като му бил нанесен терор. 33-годишният циганин каза още, че насила бил принуден да признае, че  е извършил зверството, а той не бил участвал в това престъпление и нищо не си спомнял. 

Тотална амнезия обхвана и другият ромски бандит Атанас Радев. И той нищо не бил подписвал, не знаел нищо и бил неук. Третият мургав участник в грозното зверство - Ангел Василев, каза, че подписите под показанията му са негови, но нищо не помнел. 

Днес в съда в Пловдив беше приета комплексната съдебно-медицинска и психологична експертиза, направена на баба Атанаска в дома й от експертите. Старицата не може да присъства в съдебна зала, за да бъде разпитана, тъй като физическото и психичното й състояние са много лоши.

Според експертите комуникацията с нея е нарушена, тъй като тя недочува, а за да се говори с нея събеседникът й трябва да бъде на една ръка разстояние и без маска, тъй като жената чете по устните. След нападението и побоя мисленето на възрастната жена било забавено.

Заради това съдът определи жената да бъде разпитана в дома си от съдебния състав и в присъствието на съдебния секретар и нейни близки от семейството, а също така и на психолог. Разпитът се налагал, тъй като имало противоречия в показанията на сина й от досъдебното производство и в съдебна зала и трябвало да се изясни фактическата обстановка. 

Разпитът на Атанаска Минева ще бъде извършен преди следващото открито заседание на съда, което бе насрочено за 23 март, уточни съдия Шишкова. 

Както БЛИЦ съобщи, на 8 февруари тримата нагли цигани атакували къщата на жертвата си. Единият от ромите блъснал бабата на земята, при падането тя си счупила десния крак в областта на бедрената кост.

Опрели нож в гърлото на жертвата, отправил закана за убийство – казали й, че ще я убият, ако не им даде всичките си пари. Изродите удряли баба Атанаска по ръцете и главата. След това започнали да претърсват къщата, за да намерят пари, но такива не открили и задигнали два телефона, един бойлер и микровълнова печка. 

На 28 и 29 май тримата бяха арестувани, като им бяха повдигнати обвинения за грабеж с причиняване на средна телесна повреда на жената. Наказанието, което се предвижда от закона за това престъпление е от 5 до 15 години при условията на опасен рецидив. 

Ангел Василев от Чирпан имал 6 присъди предимно за грабежи и кражби. Тодор Велиев е извършил 11 престъпления, най-високата му присъда е 7 години. Атанас Радев имал 6 присъди.


Кристина ИВАНОВA

Станете почитател на Класа