Рекордни договори бяха подписани в първия ден на „МАКС-2009”

В първия ден от работата на авиосалона „МАКС-2009”, който се провежда в град Жуковски край Москва, беше подписан рекорден договор за доставки на изтребители на обща стойност над 80 милиарда рубли между руското министерство на отбраната и компания „Сухой” и сключено споразумение за стратегическо сътрудничество в гражданската и във военната авиация между Внешикономбанк и компания „Граждански самолети „Сухой”. Ръководителите на редица големи компании разказаха за хода на реализацията на своите значими проекти и се оплакаха от това, че цената за участие в авиосалона е твърде висока. Според тях за това е необходима държавна или областна подкрепа.
„МАКС-2009” започна с минута мълчание в памет на загиналия в неделя при катастрофа между два изтребителя „Су-27” командир на „Руски витязи” Игор Ткаченко. Още двама пилоти пострадаха вследствие на сблъсъка, а четирима местни жители – изгаряния. Премиерът Владимир Путин, който взе участие в международния авиокосмически форум, изрази съболезнования на пилотната група. Той разгледа изложбените павилиони на Федералната космическа агенция, Обединената авиостроителна корпорация, павилионите за ракетно въоръжение и чуждестранните авиоационни корпорации. Путин видя и изпълненията на фигури от висш пилотаж на руски, италиански и френски пилоти.
Откривайки авиосалонът, премиерът заяви, че правителството определя развитието на авиостроенето и космонавтиката като един от своите приоритети и има намерение да инвестира в тези отрасли сериозни инвестиции. От 2004 година обемът на държавно финансиране се е увеличил 20 пъти, а през тази година за тези цели се отделени 80 милиарда рубли. Путин заяви за подписването на рекорден договор между военното ведомство и компания „Сухой” за доставките на изтребители на стойност над 80 милиарда рубли. Военновъздушните сили на Русия ще получат 48 изтребителя „Су-35”, 12 „Су-27” и четири „Су-30”.
Генералният директор на Внешикономбанк Владимир Дмитриев заяви за отделянето на 3,5 милиарда рубли за серийното производство на изтребители „Су-35”, както и на 250 милиона долара за своята дъщерна банка за закупването на десет самолета „Суперджет 100” за по-нататъшното им предаване на „Аерофлот”.

Станете почитател на Класа