Акад. Богдан Петрунов: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко седем месеца

Акад. Богдан Петрунов: Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко седем месеца
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.01.2021
  • Сподели:

 

Ваксините и антибиотиците са двете големи постижения на медицината. Ако ги нямаше, то населението на земята щеше да е двойно по-малко, разкри имунологът

 

В страната имаше добър ваксинационен план - разбира се, че трябваше да се започне от медиците на първа линия. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

 

"Няма съмнение, че хронично болните и възрастните хора са застрашени, затова и те са следващата група за ваксина. Важното беше да имаме здрави медици, за да могат да имунизират и лекуват пациентите", каза още академикът.

 

Ваксините и антибиотиците са двете големи постижения на медицината. Ако ги нямаше, то населението на земята щеше да е двойно по-малко, разкри имунологът. 

 

"Предвиждат се около 4,5 млн. ваксини да дойдат. Това значи над 2 млн. имунизирани до ранната есен. Без масова имунизация, няма как да се справим с епидемията", съобщи акад. Петрунов.

 

"Ваксината на "Пфайзер", след разтварянето си във флакона, не може да остане отворена повече от 6 часа. Това значи, че за тези часове трябва да се използва разтвора на определения брой души. Ако е такъв случаят в Сандански, то те са направили нещо полезно", коментира експертът имунизацията на общински съветници в Сандански, които все още не са имали право на ваксина.

 

Ваксината трябва да се сложи на 1 и 21 ден, категоричен бе имунологът.


"Ваксината имунизира и предотвратява разболяването, но не знам дали ще ни пази и от разпространението на вируса", заяви акад. д-р Богдан Петрунов.

 

"Имунитетът на "Модерна" и "Пфайзер" е най-малко 7 месеца. Клетъчният имунитет се запазва и след това време, а именно той е важен", уточни имунологът.

 

 

 

Станете почитател на Класа