Кирил Ананиев: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява

Кирил Ананиев: Бюджет 2021 може да издържи цялата година, независимо кой управлява
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    25.12.2020
  • Сподели:

Финансовият министър Кирил Ананиев е човекът, изработил 35 бюджета на държавната хазна. Справяме ли се с кризата или твърдо позитивният отговор на този въпрос би бил прекалено арогантен и лицемерен? Ето какво отговори финансист номер 1, специално за предаването на Българската национална телевизия "Бизнес.БГ".

 

Бюджетът по нищо не се различава от философията на останалите бюджети на страната и това е разбираемо, защото в него са включени всички политики и програми на правителството, обясни Ананиев.

 

По думите на финансовия министър, това, което е различно в бюджета за 2021 година, са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса.

 

Въпроси като работата, заплатите, социалните мерки, подкрепата на бизнеса - чрез тяхното решаване трябваше не само да гарантираме изпълнението на мерките, но и финансовата стабилност на държавата, обясни министърът.

 

По същество този бюджет няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме.

 

С мерките на правителството ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40, каза още министър Ананиев.

 

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта финансистът.

 

Искам да ви уверя, че независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 година, ако стане по-страшна пандемията, категоричен е Ананиев.

 

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната.

 

Подкрепям управителя на Българската народна банка, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата, каза в заключение финансовият министър.

Станете почитател на Класа