Янев: КС образува дело за касиране на изборите

На 11 август конституционния съд е взел решение за допускане за разглеждане на делото инициирано от Ред, законност и справедливост (РЗС) за касиране на избора на някои депутати от Движението за права и свободи (ДПС), който е пряко свързан със гласовете получени за ДПС от изборните секции в Турция.
Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев по време на заседанието на комисията по правни въпроси в парламента, предаде репортер на БГНЕС. Искането на РЗС е с цел касиране на депутатския мандат на Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова-Копърова, Тунджай Наимов, Дюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан. Само двама от конституционните съдии са се подписали под решението с особено мнение, заяви Янев. Искането на РЗС е във връзка с извършените закононарушения на изборния процес в Турция на последните парламентарни избори. Главният прокурор е внесъл искането на политическата формация в Конституционния съд. Като страни по делото са привлечени и Народното събрание, Министерски съвет, министърът на външните работи, Централната избирателна комисия, агенция ГРАО и две неправителствени организации. Всички те имат 20 дневен срок да внесат становищата си в съда. За това време РЗС ще предостави на съда и други доказателства по предмета на делото. Поради особено голямото обществено очакване от партията се надяват делото да започне още през септември. На днешното си първо заседание парламентарната правна комисия отхвърли проекта на РЗС за закон за изменение и допълнение на закона за избиране на Велико народно събрание. Единствено представителите на синята коалиция в комисията подкрепиха предложението на Янев и остатъка от парламентарната група на РЗС.
Депутатите решиха, че най-напред ще сформират работна група, която да започне работа върху бъдещият избирателен кодекс и едва когато е ясно какви точно промени е необходимо да бъдат направени в конституцията, ще се променя закона за избор на ВНС. Любен Корнезов от Коалиция за България определи този закон за "излишен" и "юридически и политически беден". Според Четин Казак от ДПС преди всичко се налага задълбочен дебат за належащите промени в изборното законодателство. Сред мотивите на РЗС да внесат подобен проект е необходимостта от свикването на ВНС и приемането на нова конституция в най кратки срокове. Основният закон на държавата трябва да е в унисон с европейските правила за модерна държава смятат от партията и трябва да е съобразен с промените в изборното законодателство настъпили през последните години. Янев отбеляза, че въпросът за свикване на ВНС намира все по-голяма популярност в обществото. Той и заместникът му в парламентарната група – Атанас Семов апелираха към комисията да приемат законопроекта за да прекратят порочната практика за промени в изборното законодателство в последния момент и за да докажат, че са готови да прекратят своя мандат. Законопроектът на РЗС е съобразен със сега съществуващият закон за политическите партии, заявиха от партията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа