МВР: 90 загинали, 816 ранени по пътищата само за месец юли

“Пътна полиция” засилва контрола над неправоспособни и пияни водачи по третокласните и общински пътища, съобщиха от пресцентъра на МВР.
През юли т.г. при 667 пътнотранспортни произшествия са загинали 90 и са ранени 816 души. От 1 до 11 август 2009 г тежките пътни инциденти са 259, загиналите – 29, ранените - 317. През август 2008 г в страната при ПТП са загинали 110 души и са ранени 1041. Напоследък зачестиха пътнотранспортните произшествия с особено тежки последици – отчитат от “пътна полиция”. През последните дни станаха и редица пътнотранспортни произшествия с по двама и повече загинали /ОД на МВР- Русе - 4 загинали в едно ПТП; СДВР - двама загинали; ОД на МВР-Бургас - 3 загинали при един пътен инцидент/. Според анализите летните ваканционни месеци, през които движението по основните пътища в страната е най-интензивно и конфликтно /юли, август и септември/ са с най-голям брой загинали и ранени.
Обстановката, свързана с безопасността на движението, е усложнена от рязкото увеличаване на интензивността на движението по основните пътища - главно към южното Черноморие, транзитният трафик по направленията ГКПП-Калотина - ГКПП- Кап. Андреево, Видин- София - Кулата; Дунав мост - Плевен - София - Кулата; Дуранкулак-Варна-Бургас. Други фактори, които влияят негативно на обстановката по пътищата на страната са движението на селскостопанска техника и по основните пътища, най-често без сигнализация; управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни; зачестилите случаи на управление на МПС от неправоспособни и употребили алкохол водачи по третокласните и общински пътища и в курортните райони /най-често младежи/; неправилни рискови изпреварвания при насрещно движение заради натовареността на маршрутите и движение на бавни товарни и леки автомобили, които задържат потока и др. Независимо от намаляването на броя на пътните произшествия и пострадалите при тях, в страната като цяло от началото на годината, за първите седем месеца на 2009 г е налице увеличаване на аварийността спрямо същия период на 2008 г. . По областни дирекции тенденцията в цифри е следната: Пазарджик - увеличение на загиналите с 13, Ямбол - с 11 /завишение, което е резултат от тежкия инцидент с автобус, при който загинаха 17 души-пешеходци/; Габрово - с 5; В,Търново, Добрич и Русе - с по 3; Монтана - с 2. Нарастване на произшествията, загиналите и ранените за периода има в следните областни дирекции на МВР: Русе /+16 тежки ПТП, + 3 загинали и +25 ранени/; Добрич /съответно +18,+3, +32/. В ОДМВР - Пловдив има увеличение на ПТП с 86 и на ранените - със 150; Бургас /+ 12 ПТП, + 14 ранени/. Увеличаване на броя на ранените е налице и в ОДМВР- Враца /+ 15/, Перник /+ 12/. За противодействие на факторите за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия до края на активния курортен сезон от Главна дирекция “Охранителна полиция” е разпоредено полицията да засили контрола над неправоспособните и шофьорите, управляващи след употреба на алкохол, като се акцентира на проверките по третокласната и общинска пътна мрежа - приоритетно в тъмната част на денонощието. Друга предвидена мярка е своевременна реакция на полицейските служители на всеки сигнал от граждани и участници в движението, подаден на тел. 112 и 166 за нарушения на правилата за движение. Контролът в рисковите участъци по републиканската и общинска пътна мрежа ще е насочен основно към превишаването на скоростта с над 30 км/ч. Освен тези, ще бъдат видеозаснемани и автомобили, неправилно изпреварващи при забрана и насрещно движение. “Пътна полиция” разчита участниците в движението своевременно да уведомяват чрез тел.166 и 112 за неправоспособни и употребили алкохол шофьори, което би предотвратило тежки пътни злополуки.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа