Симеон Дянков: Твърденията на Станишев за бюджета не са верни

Дефицитът само за месец юли е 550 млн. лева и той ще се увеличава, но благодарение на мерките, които ще предприемем - намаляване на разходите с 15 % и увеличаване на приходите смятам, че ще стигнем до балансиран бюджет.
Това заяви Дянков на срещата си с премиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Пламен Орешарски от кабинета на Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС. По време на срещата Борисов благодари за смелостта на Пламен Орешарски да се яви и да отговаря за наследството, оставено на новия кабинет от предишния. Според Симеон Дянков твърденията на бившия министър-председател Станишев, че е оставил бюджет с излишък не отговарят на истината. Според Яна Пальова към края на юли дефицитът е достигнал 372,4 млн. лева като преди това само до 17 юли е имало 202,1 млн. лева дефицит. Разходите за седемте месеца на годината са били 15,19 млрд. лева, което е почти 50 на сто от годишния разчет. За първа година през месец юли правителството е оставило бюджета на дефицит, сочат данните на финансовия министър.
От 8,264 млрд. лева излишък през юни, към края на юли той вече е бил 1,770 млрд. лева. Приходите в бюджета значително са изпреварили разходите. Според Орешарски неговото правителство не би могло да изнесе данни за месец юли. Той каза, че прогнозите при формирането на бюджета са започнали с минус 3,5 % ръст на икономиката. Според МВФ последните данни стигат до минус 7 %. При такива обстоятелства той заяви, че прогнозата не би могла да бъде окончателна. Според Орешарски заложените буфери от 10% на разходите в бюджета и 3% допълнително са достатъчни, за да ограничат последиците от кризата. Пламен Орешарски каза, че 34 на сто от капиталовите разходи, планирани за цялата година, които са били направени също засилват финансовата дисциплина. Според него бюджетът може да излезе на нула, ако се запази темпа на приходите. Ако те продължат да намаляват, ще се наложат допълнителни икономии.
Свиках тази пресконференция, за да покажа, че още първия ден докато полагахме клетва в парламента сме получили бюджет с минус 550 млн. лева дефицит, заяви премиерът Бойко Борисов и благодари на финансовия министър от предишното правителство – Пламен Орешарски за смелостта. Според Борисов политиката не бива да се смесва с икономиката и той си запазва правото за бъдещи срещи с бившия финансов министър. Българският министър-председател каза, че икономическата криза е тежка и че те вече са направили съкращения за 1 млрд лв.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа