Тотю Младенов, министър на труда: Предвиждаме бонуси за изрядни работодатели

Предвиждаме бонуси за изрядни работодатели и санкции за нарушения. Това заяви вчера пред БНР социалният министър Тотю Младенов. Той обяви, че над 10 400 нарушения на работодатели е установила Главната инспекция по труда (ГИТ) по отношение на нормите на заплащане на работниците. Младенов допълни, че през първите седем месеца на годината са били направени 120 проверки от инспекцията съвместно с Националната агенция за приходите. В резултат на тях са били открити и 6547 нередности, свързани с регламентираното работно време, почивките и отпуските. По думите на Младенов това показва, че този вид нарушения, както и неправомерното заплащане на труда през последните седем месеца са се увеличили с около 6-7 пункта. Според Младенов въпреки нарушенията има и много изрядни работодатели, които плащат осигуровки върху реалното възнаграждение на работника, и те трябва да се толерират, включително и с държавни механизми.
Министърът отчете още, че много малко средства са усвоени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, където са отделени около 1,2 млн. евро. Той припомни, че в момента Икономическият и социален съвет прави пълен преглед на програмите и мерките на заетост, за които всяка година се отделят по 190 млн. лева. „Синдикатите са прави. Хвърлят се много пари от държавния бюджет за различни мерки и програми по заетост, а в същото време ефектът е много малък“, допълни Младенов.


С 15% са се увеличили заплатите за година

През второто тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата у нас нараства с 15,3% на годишна база, сочат данни на НСИ. Спрямо първите 3 месеца на годината също има ръст на заплатите, който е средно 4,4% до 588 лв. Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата на годишна база има в сферата „Култура, спорт и развлечения” - 26,8%, а най-малко при добивната промишленост – 2,8%. В края на юни 2009 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 4,1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, показват още данните.

Станете почитател на Класа