Върбанов свали имунитета си за втори път

Народният представител от Синята Коалиция Венцислав Върбанов свали за втори път имунитета си, за да не възпрепятства хода на възбуденото наказателно производство срещу него.
Искането ми за отказ от парламентарна закрила е внесено в деловодството на Народното събрание на 7 август, съобщи самият той. В съответствие с разпоредбите на Конституцията и Правилника за организация и дейността на Народното събрание, декларирам писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване и възстановяване движението на процеса, воден срещу мен, гласи обръщението на Върбанов до председателя на НС г-жа Цецка Цачева. Съображенията ми за продължаване на вече започналото, преди да бъда избран за народен представител, наказателно производство, е обстоятелството, че не желая наказателната неприкосновеност по време на мандата ми да възпрепятства съдебната власт да изпълни функциите си, се казва още в него.
Като декларира, че поставя обществените пред личните си интереси и разкриването на обективната истина, Върбанов уведомява НС и неговия председател, че няма да се ползва от правно привилигированото положение и лично поставя въпроса за вземане на решение за снемане на депутатския му имунитет. Той се надява Народното събрание да гласува личното му решение още в първия работен ден, за да изчисти името си в един процес, който продължава вече осма година. За втори път свалям сам депутатския си имунитет, за да не преча на обективната работа на съд и прокуратура, добавя той.
Върбанов бе депутат в 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа