Македония предостави цялата информация по случая "Спаска Митрова"

Македонското министерство на правосъдието е изпратило на Министерството на външните работи в София цялата хронология на делото срещу Спаска Митрова, което приключи с 3-месечна ефективна присъда, заяви за БГНЕС говорителят на ведомството Драговест Горанов.
Материалите по делото ще бъдат предоставени на българското министерство на правосъдието. В тях е записано, че Митрова е осъдена провомерно. От външно министерство подозират, че решението на съда не е само поради юридически причини и има общо с българския й произход. Митрова е осъдена за нарушения на бракоразводния договор, свързани с начинът, по който бившият й съпруг ще посещава 2 дъщеря им Сузана. Според решението на съда и двамата родители запазват правата си над детето, но грижата за него се поема от майката, а бащата има право на регулярни посещения. Проверката на място в Гевгелия от страна на българския консул в Битоля Наум Койчев е установила, че след задържането на Митрова, Агенцията за социални грижи в Македония е поверила детето на баща му. Междувременно България продължава да чака официален отговор от страна на македонското външно министерство на искането си за спешно изясняване на случая и незабавно освобождаване на Митрова от затвора. От външно министерство ще продължават да настояват за цялостно оценка и анализ на отношението на македонските институции към българските граждани или лицата с българско самосъзнание.
Българското сдружение Радко в Македония обяви, че 23-годишната Спаска Митрова от Гевгели е осъдена на три месеца затвор само и единствено, защото е българка.
БГНЕС припомня, че Митрова, която притежава и български паспорт, излежава присъдата си в затвора Идризово край Скопие. Официалната причина за ареста на жената е отказът й нейният бивш съпруг да посещава двегодишната им дъщеря. Според близките на Спаска Митрова става въпрос за политическа репресия. "Още в самото начало имаше огромен натиск и опити да й бъде отнето детето за да й се попречи да го възпитава в български дух. Това нещо тя ми го е казвала на няколко пъти". Това каза председателят на сдружението Радко Владимир Панков по повод ареста на Митрева. Майката на Спаска също обяви, че става въпрос за политически процес и обвини бившият съпруг на дъщеря й в просръбски настроения.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа