100 000 лв е изхарчил Общинския съвет за командировки в чужбина

Над 100 хиляди лева е изхарчил Общинския съвет на Казанлък за година и половина за командировки в страната и чужбина, установи проверка на кореспондента на БГНЕС.
Само от началото на годината местните старейшини в Града на розите са пътували за близо 19 хиляди лева. Изумителни суми показват сметките за разходите на Общинския съвет в Казанлък и то такива като цветя, маркови питиета, пътувания в страната и чужбина. Само бегъл поглед върху фактурите за разходи те кара да се замислиш за това дали тези са същите онези хора, които обещаваха честност, почтеност, справедливост или търговци на едро и дребно. Защото се оказва, че 37-те народни избраници харчат безогледно парите от хазната. Естествено председателят на местния парламент в Града на розите води първенството с най-добри резултати в харченето на обществени средства. Освен редовната ежемесечна заплата от над 1000 лева и 20-те хиляди представителни разходи фактите сочат, че тези пари са му малко и той си позволява и други харчове от бюджета, записани като разни разходи. Не малко пари е налял и в приближени и собствени фирми. Като например любимото радио "Вис Виталис,,,където има 100 участие. Оказва се, че той и служители на общинска администрация са в една телефонна група с хора от медията. Може би за да информират скоровременно населението за делата на местните старейшини. Сумата за телефоните се плаща от радиото, а после се префактурира на Общинския съвет. Логичен е въпросът защо?Много често Самарски използва и фирма Танатос, чийто собственик е неговата сестра за да закупува от там венци за различни поводи. Иначе обича и цветята. За една година и 6 месеца е закупил цветя за 4711.5 лева. Собственици на цветни оранжерии ни увериха, че цената на 1 роза на борсата е 1 лев. Това значи, че със закупените от Съвета цветя е залят градския площад "Севтополис". Няма лошо все пак сме Град на розите и трябва да живеем в красота. Отделно доста средства от бюджета са взели и приближените фирми до Самарски. Като Фактор Д, Казанлък медия груп и други. Тъй като участието в местния законодателен орган е обществена работа за да не се чувстват изолирани в харченето са включени и други общински съветници. Като например Станчо Леков. От фирма Мега груп където той има 50 процентно участие от началото на годината до края на месец юни е закупен алкохол за 7201.69 лева. На фактурите издадени в един ден пише-почерпка. Само на 12 март са купени питиета както пише във фактурата за 721.2 лева. Както и две бутилки ракия за скромните 129 лева.
Но не е само черпенето, а и пътуването. Това си личи от воаяжите на нашите избраници. Водени от принципа: "Опознай родината за да я обикнеш", само за година и половина за командировки в страната и чужбина са успели да похарчат 100 212.05 лева. .За пътуването си до Санкт Петербург за да гледат Международния балетен фестивал председателят на Общинския съвет и председателят на комисията по култура в него са похарчили 5358.73 лева. В Гърция и Македония освен пътя избраниците са употребили 3039.38 лева, като отделно всеки от тях е получил и командировъчни в размер на 342 лева. Общинските съветници на Казанлък са и ученолюбиви хора. За да разучат по добре законите и как да защитават интересите на гражданите те си спретнаха и 2 дневно обучение в Силистра. То струва 34 хиляди 72 лева и 9 стотинки. Фактурата е издадена от фирма ,,Дунабе турс,,АД.Пак със същата цел: да повишат познанията си, тъй като да си общински съветник не е лесна работа същите граждани са заформили още едно обучение този път в 5 звездния спа хотел двореца във Велинград където пребиваването им за два дена струва на данъкоплатеца 27 620 лева. Което значи, че всеки от 30-те общински съветника присъствал там е учил, ял, пил и спал за по 408 на ден. В Града на розите е всеизвестна любовта на председателя Самарски към изкуството. Затова никой не е учуден, че той си е позволил да си купи картина за кабинета за 1440 лева. За да покаже културата на нашия град извън страната директора на местния парламент е платил командировката от 2450 лева до Румъния на театър "Любомир Кабакчиев", където дълги години той беше директор. Но за сметка на общинската хазна. Нищо, че годишният бюджет на същия този театър е половин милион лева. Всъщност това не е изненада. Всеизвестен факт е, че театъра се радва на особеното благоволение на общинския съвет.
Публична тайна е, че любимият ресторант на нашите избраници е "Лагуна" - собственост на фирма Стан -07 , участие в която има соченият от обществото близък до Самарски Стоян Димитров. Според различни фактури в това заведение за 12 месеца са похарчени 12633 лева, като една от най-шокиращите е скромна вечеря на 10 юни миналата година когато са хапнали и пийнали за 4197 лева и 30 стотинки. При стандартен порцион от 30 лева, това означава, че там се е вдигнал купон колкото за една сватба от 140 човека. Очевидно е, че Казанлък расте и се развива, защото вече бюджета на общинския му съвет бие по харчове бюджета на много областни градове. Като Стара Загора например, където издръжката на общинските съветници е сведена до 200 000 лева, въпреки, че са доста повече от казанлъшките старейшини-така е редно, защото града е по голям и населението повече. Но в Казанлък не признават такова първенство-харчат като за последно - техния бюджет е два пъти повече от този на областния град - 400 000 лева. Ето още малко цифри за сравнение -месечната издръжка на една детска градина е 3000 лева - колкото една вечеря. Бюджетът на едно село е 10 000 лева. Толкова , че и отгоре се падат за годишна издръжка на всеки един общински съветник. Една проста сметка показва, че за всички тия разходи на Общинския съвет всеки един жител на Общината е дал 5 ,71 стотинки лева.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа