Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на актьора Петър Василев

Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на актьора Петър Василев - доайен на българския театър, съобщиха от ведомството. В некролога се казва: „Петър Василев беше благословен не само с дълголетие, но и с живот, изпълнен с творчество, уникални приятелства и срещи, ангажираност докрай и без компромиси с националното ни битие.
На сцената си е партнирал с осем поколения актьори, сред които Иван Димов, Роза Попова, Николай Масалитинов, Юри Яковлев и много други.
Бил е Малволио от „Дванайсета нощ” на Шекспир, Исак от „Иванко” на Васил Друмев, Златил от „Боряна” на Йордан Йовков, Лука Лукич от „Ревизор” на Гогол, Ален от „Училище за жени” на Молиер, Милан от „Първите” на П. Ю. Тодоров, Владимиров от „Големанов” на Ст. Л. Костов, Анто от „Покойник” на Бранислав Нушич и много още.
Неговият образ завинаги остава в Златния фонд на българското кино, в значимите български филми, като „Под Игото” (1952); „Снаха” (1954); „Специалист по всичко” (1962); „Цар Иван Шишман” (1969); „Необходимият грешник” (1971); в сериалите „Денят не си личи по заранта”(1985); „Дунав мост”(1999).
Петър Василев написа ценни за културната ни памет спомени за Николай Лилиев, Георги Караславов, Иван Радославов и Симеон Радев, чиито близък приятел беше. Поклон пред паметта му!”.

/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа