Македонското правосъдно министерство представи данни за делата срещу Спаска Митрова

Македонското министерство на правосъдието изнесе днес данни за съдебните дела по случая на Спаска Митрова от Гевгелия, който тези дни бе актуализиран от българските власти, предаде македонското електронно издание Кирилица.
По случая на Митрова от 2007г. насам в Основния съд в Гевгелия се водят дела за отнемане на малолетен по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс. По делото е произнесена присъда на 2 юли 2007г. Спаска Митрова е получила условна присъда от шест месеца, която няма да стане ефективна, ако в срок от една година осъдената не извърши ново престъпление, съобщават от македонското правосъдно министерство.
Митрова е обжалвала решението на съда, като жалбата й е отхвърлена с решение на Върховния съд от 3 юни 2008г.
Основният съд в Гевгелия на 29 септември 2008г. е отхвърлил искането на Спаска Митрова за преразглеждане на делото като неоснователно, а такова решение е взел и Върховният съд на 28 април тази година.
В края на 2007г. Митрова отново получава условна присъда за същото престъпление от осем месеца, която няма да стане ефективна, ако в срок от 2 години не извърши ново престъпление. Присъдата е влязла в сила на 17 май миналата година. Осъдената отново е подала искане за преразглеждане, което с решение на Основния съд в Гевегелия на 20 септември миналата година е отхвърлено като неоснователно, което пък е потвърдено с решение на Апелативния съд на 3 март тази година.
След внесено искане за извънредно преразглеждане на присъдата на 3 юни тази година делото е внесено във Върховния съд на Македония. Според съобщението от македонското правосъдно министерство с присъда от 10 юли миналата година, влязла в сила на 3 декември миналата година, Спаска Митрова е осъдена на затвор от 3 месеца за отнемане на малолетен. Тази присъда е потвърдена и то Апелативния съд на 3 декември 2008г.
Осъдената е насочена да се яви за излежаване на присъдата в затвора „Идризово” на 10 март тази година, но по нейна молба за отлагане на началото за излежаване на присъдата, наказанието е отложено с три месеца и тя е трябвало да се яви в затвора на 14 юни тази година. Недоволна от решението, Митрова е подала жалба, която е била отхвърлена като неоснователна, след което е подала молба за ново отлагане на излежаването на присъдата, която е била отхвърлена, като решението е било потвърдено на 8 юни 2009 от Наказателния съвет на Основния съд в Гевгелия.
Тъй като Митрова на 14 юни тази година не се е явила в затвора, е обявена за издирване. Митрова е задържана и отведена в „Идризово” на 30 юли.

/ Агенция Фокус /

Станете почитател на Класа