Полицаите от Плевен излязоха на протест за ромските присъди

Служители на МВР и членове на Полицейския синдикат в Плевен поискаха законодателна промяна в Наказателния кодекс, която да не допуска съдебно споразумение при нападение над полицаи, предаде БНР.
Служителите на МВР застанаха мълчаливо пред Съдебната палата в обедната си почивка. Поводът са огласените днес присъди на Районния съд в Плевен на шестимата роми от село Буковлък, които се сбиха с полицаи в плевенска дискотека. Магистратите постановиха само две ефективни присъди – лишаване от свобода за по три месеца. Единият от обвиняемите е осъден условно, останалите получиха наказание пробация. Позиция на някои от полицаите е : “Изразяваме несъгласие с присъдите на ромите, участвали в инцидента от петък през нощта, тъй като те нападнаха полицейски патрул много брутално. Това бяха едни много тежки хулигански действия“; „...защитата на полицейските служители би трябвало да е страшно завишена, както е в европейските държави, в Щатите и навсякъде, защото те служат на обществото“. Други полицаи твърдят, че „това не е протест, а гражданска позиция. „Настояваме лица, извършили посегателство срещу полицаи да нямат право на споразумение и да се прилага цялата тежест на закона спрямо тях“, заявява полицейски служител.
БГНЕС припомня, че Районния съд в Плевен постанови условни и ефективни присъди лишаване от свобода с различни срокове, както и пробация, за петима от участниците в масовия бой в дискотека "Бижу" в центъра на Плевен от нощта срещу 1 август.
Най-тежки са присъдите на Сергей Исаев и Тома Жеков, които получават по 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затвор. Също 3 месеца лишаване от свобода, но 3-годишен изпитатетелен срок получава и Иван Пъшев. Съучастникът им Методи Петков е осъден на пробация за срок от 7 месеца. Той получава и ограничение в свободното придвижване чрез налагане на забрана за посещение на заведение "Бижу" в Плевен за срок от една година.
Шест месеца пробация налага съдът и на Пенко Михайлов при кумулативното налагане на няколко пробационни мерки. Той също получава ограничение в свободното придвижване чрез налагане на забрана за посещение на заведение "Бижу" в Плевен за срок от една година. Същото е и наказанието на Кирил Пъшев. Масовият побой стана след като около трийсетина клиенти не се подчинили на полицейско разпореждане в дискотека "Бижу" и били отведени в РПУ – Плевен. Проверката била към 2 часа след полунощ заради анонимен сигнал за поставено взривно устройство в дискотеката. Към адреса веднага са насочени автопатрули на Второ РПУ – Плевен. С пристигането им в заведението, полицаите устно разпоредили незабавно да бъде спряна музиката и посетителите да напуснат. Повечето от клиентите на заведението изпълнили полицейското разпореждане и се отправили към изхода, но вътре останала група от около трийсетина. На повторното напомняне да напуснат, те не само отново не се подчинили, но започнали да дърпят и бутат униформените служители, да ги обиждат и заплашват. Междувременно в заведението пристигнали допълнителни служители от Първо и Второ РПУ и от областната дирекция и дискотеката е опразнена, като са използвани включително и помощни средства. Всички неподчинели се на полицейското разпореждане са отведени във Второ РПУ и са задържани за 24 часа за изясняване на случая. При масовия бой полицай получи счупване на пръста, а един от посетителите бе настанен в болницата със средна телесна повреда.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа