Европейските производители намалиха цените до рекордно ниски нива

Цените на европейските производители паднаха до най-ниското си ниво от 28 г. насам през юни на фона на ниските цени на петрола и рецесията, която продължава да принуждава производството да слага по-ниски цени на своите продукти, съобщава американската информационна агенция Блумбърг.
Заводските цени в 16-те страни от еврозоната паднаха с 6,6% на годишна база след преразглеждането на 5,9-процентния спад през май, съобщи европейската статистическа служба Евростат. Това е най-голямото понижаване от началото на статистиката през 1981 г. и съвпадна с оценката на 23 икономисти, допитани от Блумбърг. Цените са падали през всеки месец на 2009 г. на годишна база.
Производителите от зоната са намалили цените и са съкратили работни места в отговор на най-дълбоката световна рецесия от над шест десетилетия насам. На фона на 40-процентовото понижение на цените на петрола, намалило инфлацията, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви на 2 юли, че сегашният период на изключително ниска или негативна инфлация ще бъде кратък.


/Aгенция "Фокус"/

Станете почитател на Класа