Софиянци изхвърлят повече смет около контейнерите, отколкото в тях, смята експерт

От начина, по който изхвърляме отпадъците, проличава как опазваме здравето си. Добрата хигиена е гаранцията за доброто здраве на всеки един от нас. Това каза пред Агенция „Фокус” Нели Царева управител на фирма „ДД – Дезинсекция и Дератизация”, която е специализирана в обработката против вредни насекоми и битови гризачи.
По думите й в първите дни на дезинфекция на контейнерите за смет на „Чистота Искър” екипът, който извършва дейностите по обработка на контейнерите, е изумен от начина, по който софиянци си изхвърлят отпадъците. „Абсолютно никаква култура. Повече смет има около контейнерите, отколкото в тях”, посочи Царева.
„Изхвърляйки киселото зеле и яйцата, директно в контейнера, вместо в завързан плик, се създават условия за пренасяне на зарази и болести. Престоявайки на горещината освен заразата, която се създава вътре в контейнера, в цялото междублоково пространство се носи остра миризма. Затова се прави дезинфекция на цялата повърхност на контейнерите, вътре в тях и съответно и върху тях, както и върху прилежащите площи”, посочи Царева.
„Ние сме критични към концесионера, но в същото време сме забравили да бъдем критични към самите себе си”, каза още тя.
Според Царева като цяло е ниска културата на населението за тези мероприятия по дезинфекция, дезинсекция и дератизация. „С идването на демокрацията тези мероприятия по дезинфекция и дезинсекция и дератизация започнаха да се заплащат от самите граждани и бяха позарязани и позанемарени. Хората ни гледат, защото стоим екстравагантно на ежедневния интериор. Облеклото, машините, всичко е нестандартно и нетипично”, заяви Царева. Тя каза още, че основно от услугите на фирмата се възползват детски градини, училища, както и дипломатичски представителства на различни страни.

/ Агенция Фокус /

Станете почитател на Класа