Андерс Фог Расмусен официално встъпва в длъжност като генерален секретар на НАТО

Бившият датски премиер Андерс Фог Расмусен от днес официално встъпва в длъжност като генерален секретар на НАТО. Рамусен ще започне работа в понеделник, 3 август.
Датчанинът сменя на поста холандеца Яп де Хоп Схефер, чийто петгодишен мандат изтече на 31 август.
Европейските медии определят Расмусен като твърд, но харизматичен ръководител, който е известен със своите изисквания и способност да постига компромиси. Той беше избран за генерален секретар на НАТО на юбилейната среща на Северноатлантическия алианс през април, въпреки първоначалната съпротива от страна на Турция.
Расмусен свободно говори английски и френски език. Новият генерален секретар на НАТО има три деца и обича зимните спортове и гребането.
Расмусен ще трябва да подобри отношенията с Русия, да продължи военната кампания в Афганистан и да разработи нова военна концепция на НАТО на мястото на отдавна остарялата. Експертите се разделиха в оценките си за новия генерален секретар. Едни са уверени, че той ще се постарае да оправи отношенията с Москва, а другите не очакват от него нищо добро, пише руският вестник „Взгляд”.
Против избора на Расмусен се обяви Турция, която възрази срещу неговата позиция във връзка със скандала с публикуваните от датските медии карикатури на пророка Мохамед. В крайна сметка Анкара беше уговорена, но не и без усилията на италианския премиер Силвио Берлускони и на президента на САЩ Барак Обама.
Андерс Фог Расмусен е първият генерален секретар на НАТО, който заради този пост се отказа от премиерското си място. Като премиер през 2001 година той беше един от първите европейски лидери, които подкрепиха военните операции в Ирак и Афганистан. В момента в Афганистан има около 700 датски войници, при това в нелеките южни райони.
Дания не е точно център на глобална власт, но бившият лидер на тази малка, подредена нация, става основен играч на международната дипломатическа сцена. На 1 август Андерс Фог Расмусен поема поста на генерален секретар на НАТО. Бившият датски премиер ще трябва да се изправи пред изпитанието на войната в Афганистан, която поставя на сериозен тест 60-годишния Северноатлантически алианс. 56-годишният Рамусен беше начело на Дания по време на скандала заради карикатурите на пророка Мохамед през 2005 година, който самият той определи като „най-голямата криза в Дания след Втората световна война”. Като активен потребител на социалната мрежа „Фейсбук” Расмусен наскоро посети деца със специални нужди по молба на учител, приятел във „Фейсбук”. За да успее в Брюксел, той ще се нуждае от подкрепата и на много истински съюзници, коментира списание „Тайм”.
Расмусен е роден на 26 януари 1953 година. Започва да се занимава с политика още като тийнейджър, когато се включва към организация на младите либерали. За първи път е избран за депутат в датския парламент през 1978 година на 25-годишна възраст. Бил е министър по въпросите на данъците, министър на икономиката и премиер.
Расмусен е автор на няколко икономически и политически книги.
Добрата форма и привлекателният външен вид на Расмусен накараха италианският премиер Силвио Берлускони да заяви: „Расмусен е най-красивият премиер в Европа. Смятам да го запозная със съпругата си”.


/Агенция Фокус/

Станете почитател на Класа